tiistai 27. marraskuuta 2012

EU:n kalastuslaivasto

EU:ssa toimii suuri määrä kaikenkokoisia kalastusaluksia. Nämä sijaitsevat Irlannissa. © Lionel Flageul
Kalastuaaluksia satamassa. Pieniä kalastusaluksia Irlannista.
http://yle.fi/uutiset/komissaari_eun_kalastuslaivastoa_leikattava_rajusti/5852722
EU yrittää vaiko vain yrittää tehdä jotain ns "kalatehtaiden"=valtavat troolarit, jotka kalastavat 90% merelläolopäivistään EU:n vesien ulkopuolella.
http://yle.fi/uutiset/eu_ryostokalastaa_ja_ajaa_kestavaa_kalastusta_-_tah/6391129
Ylläoleva linkki kertonee jotain EU:n toimista kalastuksen, säätelyssä. Toisaalta on suojelevinaan kalakantoja ja toisaalta hyväksyy ylisuuren kalastuslaivaston, siis ryöstökalastuksen; pahimpana esimerkkinä Espanjan kalastuslaivasto.
Kaikenkaikkiaan maailmalla on kalastus muodostunut, kansainvälisistä määräyksistä huolimatta, totaaliseksi luonnonvarojen tuhoamiseksi. Samalla tuhotaan pienimuotoinen rannikkokalastus ja riistetään kehitysmaiden kalastajilta toimeentulo.
Pienemmässä mittakaavassa esim Itämeren alueella kalastuskiintiöistä huolimatta, mm lohia kalastetaan ns pimeinä saaliina melko mittavia määriä, vaellussiika on häviämässä, turskakannat on tuhottu melko tehokkaasti, silakka- ja kilohailisaaliit ovat supistuneet murto-osaan entisestään ja saaliit menevät kalavalkuaiseksi minkkitarhoille tai kalarehutehtaille. Kalastajien tulee saada enemmän ja enemmän saalista rehukalan huonosta hinnasta johtuen.
Toisaalta, EU tukee esim Suomen kalastuselinkeinoa 60 000 000,00€/v (v2009), toisinsanoen 25 000,00€/tukikelpoinen ammattikalastaja, siis kalastaja, joka saa enemmän kuin 30% verotettavista tuloistaan kalastuksesta.
Miten tähän on jouduttu? Troolikalastus, valtavat troolarilaivastot, emoaluksineen; pohjatrooli, pelaaginen trooli ja kurenuotta, ovat pyydyksiä, jotka tuhoavat sivusaaliina käsittämättömiä määriä uhanalaisia lajeja. Nämä laivastot ovat mittakaavassaan aivan järjettömän suuria kalakantoihin nähden ja siirtyessään rannikon tuntumaan, hävittävät pienkalastajan toimeentulon totaalisesti. Näin maailmanlaajuisesti.
Suomessa sisävesilläkin yleistynyt troolikalastus on osoittautunut tehokkuudessaan uhaksi kalakannoille, jopa tuhonnutkin niitä; mm Inarinjärven muikkukannat tuhoutuivat muutamassa vuodessa.
Nuottaus vielä jotenkin menettelee mutta valikoimaton troolaus on pienvesien kalakantojen surma ja uhka mm osa-aikaiselle ja pienimuotoiselle kalastukselle. Vanha totuus on, että kysynnän ja tarjonnan laki kalastuksessakin on todella raakaa; saaliin kasvaessa, hinta putoaa, pitää saada saalista lisää ja oravanpyörä on valmis.
Suomessa kalastetaan mm kuhaa, rannikkokalastuksessa aivan kestämättömin kriteerein; ammattilaisilla 49mm verkot sallittuja, siis saaliina kuhaa, joka ei pääsääntöisesti olekoskaan kutenut. Ko verkoilla saadaan kuhaa, jonka koko on keskimäärin, pituus, 35cm, paino n 400-500g. Siis eräänlaista ryöstökalastusta tämäkin. Saalis on täysin istutusten varassa.
Omat havaintoni vuosikymmenten ajalta kuhan osalta; 50mm verkossa kalaa keskimäärin painoltaan 800g, pikkukuhat usein tukehtuneet. 55mm, keskikoko n 1kg, pikkukuhia ei kuolleina, kunhan päivittäinen kokeminen. 60mm, keskikoko yltää jo 1,5kg ja hieman ylikin.
Ylläoleva kertonee sen, että mitä pienempi silmäkoko, sen useampia pikkukuhia kuolee "hirttäytyneinä".
Hoitokalastuksesta; nykypäivän trendi, sanoisin, troolilla tehtynä kuhanpoikasia, siianpoikasia ja pientä muikkua kuolee toimenpiteessä; lapsi menee pesuveden mukana.
Isoilla kastiskoilla ja rysillä pyynti sitävastoin mahdollistaa em lajien vapauttamisen vahingoittumattomina.
http://esittelyvideo.1g.fi/vesienhoito/hoitokalastusta_tuusulanjarvella.html
Katsokaahan video tarkkaan ja pankaapa merkille lokkien paljous perän vetämisen ajalla.
Kuha mm on arka kala stessaantumaan ja ei heti selviä stressistään; se on lokkien saalispaikka. Sama pätee moneen muuhunkin ns arvokalaan.
Me ihmiset olemme ahneita, tulot eivät tosiaankaan voi aina nousta ja nousta; pätee myös kalastukseen.
Jos kalastus tapahtuisi pelkästään ihmisravinnoksi, pienkalastuksena, (Pentti Linkola hyvä esimerkki), meillä saattaisi kalastajan kalastustulo olla huomattavasti korkeampi kuin harjoittamalla ns tehokalastusta. Luonto kiittäisi.
Olen omalta kohdaltani huomioinut sen, että pienehkö saalis ja korkea jalostusaste tuo kalastajalle leipää pöytään, runsaastikkin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti