perjantai 9. marraskuuta 2012

Kalaherkkuja lemmikeille

Kalastuksen sivutuotteena tulee mm fileeratessa nahkoja. Kuivaan nahat koneellisessa kuivurissa, kuivattuna ja oikein säilytettynä säilyvät jopa vuoden. Samoinkuin kalastan tuota särkikalaa, pienimmät särjet, pasurit ja pikkulahnat kuivataan koneessa ja käytetään sellaisenaan lemmikin herkkupaloina. Kuivausprosessissa ruodot haurastuvat ja pehmenevät.
 
Kuivattua särkeä. Koiralle ja kissalle herkkupala sellaisenaan. Kala on ravintoa, joka aikaansaa mm hyvän kiiltävän turkin ja on sopivan karkeaa purtavaa ja puhdistaa näinollen hampaita. Meillä tätä kuivakalaa käytetään kanoillekkin; rouhittuna. 
 
Kuivattuja kuhan ja hauennahkoja. Varsinkin koiralle suurte herkkua. Ravitsevaa ja karkeaa purtavaa, sopivaa voimistelua ikenille ja puhdistaa hampaita.
Meillä lähes kaikki perkuujäte käytetään kotieläintaloudessa; kanoille perkkeet sellaisenaan keitetään, kanat sitten plokkaavat syömäkelpisen osan ja loppu menee kasvimaalle lannoitteeksi.
Kotimainen villikala on siksi arvokasta luonnonvaraa ja kaikenlisäksi uusiutuvaa, että sitä ei kannata käyttää tuhlaillen. Kerran vedin nyljetyn mateennahan puukontupen päälle ja kuivasin koko roskan kuivurissa +50asteen lämmössä. Lopputulos oli hieno ja kun lakkasin sen mattavärisellä lakalla, niin ei se sitten kauan minulla ollut kun eräs asiakkaani halusi sen välttämättä ostaa. Myinhän minä kun kauppiaskin olen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti