tiistai 15. marraskuuta 2011

Miltei tyhjä päivä, siis jo toinen. Sisävesikalastajan arkipäivää.

Saalis eilen ja tänään vain muutama lahna, alamittaisia siis puolikiloisia kuhia muutama; onneksi tuota pikkukalaa tuli joitain kiloja. No, lahnat ja sorvat olivat kohtuullisen mukavan kokoisia, joten lämminsavukalaa.                                                                                                                                      Kyllä sisävesikalastaja, mikäli edes vähänkään aikoo saada tuottoa, pienillä pyydysmäärillä ja saalismäärillä, pitää kulurakenne minimoida. Liikun traktorimönkijällä kalavesilleni, soudan pyydyksilleni, ja kun pyydysmäärät tahtovat jäädä alle kahdenkymmenen verkon, joskus vedessä on vain puolet maksimimäärästä,  pitää saatu saalis hyödyntää tehokkaasti. Verkkojen tulee olla mahdollisimman laadukkaita/tehokkaita, silmäkokona pidän parhaalla kuhajärvelläni aina 60mm; parempi ja laadukkaampi saalis on kalojen koko kuin lukumäärä. Tämän säätelee tai ainakin pitäisi säädellä kalastajan huoli kalakannoista ja niiden riittävyydestä.         Saalis tulee jalostaa jo kotona. No meillä menetelmä on se, että tuo valmistettava pikkukala, joku roskakalaksikin tituleeraa; se valmistetaan pääsääntöisesti savustaen ja kuivaten lemmikkieläinten herkuksi, ihan hyvä kilohinta valmistuotteella.Pikkusärjet purkitetaan ja käytetään omaan talouteen/myydään.
Kaikki lahna yms vähänkin kookkaampi särkikala savustetaan myyntiin.
Hauki, kuha, siika, menevät joko fileiksi, kylmäsavuksi jne. Pyöreää kalaa minun ei kannata myydä. Pakastetustakin kalafileestä tulee oivallista kylmäsavukalaa ja kun pakastus on pakko tehdä parasiittien torjumiseksi; aivan sama, kummassa päässä valmistusprosessia se tehdään. Tärkeintä on saada kala pakkaseen viimeistään kahden tunnin sisään ylösnostosta, kesäaikaan tunnin sisään; tosin kylmälaukut auttavat jonkin verran systeemiä, jäähilettä kun on saatavilla.
Purkkikalan kilohinta on n 10-15,00€/kg.
Kylmäsavun käypä hinta/kg on n 25,00€, raaka kuhafile melko samoissa hinnoissa, savukala, siis lämminsavustettu menee n 15,00€ hintaan.
Myyntikanavat muotoutuvat hyvin paljon vaimon kotileivonnaisten myynnin kanssa, joten markkinointikuluja ei juurikaan ole.
Eipä näillä tuotoilla rikastumaan pääse mutta hyvä lisä perheen toimeentuloon kuitenkin. Siksipä kuulunkin ryhmään muu kalastaja.
Pidän toimintaani kohtuullisen ekologisena siksikin, että ainoat luontoa rasittavat toimenpiteet ovat mönkijän polttoaine, kylmäsavustuksessa/kuivauksessa läytettävä sähkö, kaikki käyttämäni puupolttoaineet ovat sahausjätettä, kuljetettu mönkijällä ja rankakärryllä kotiin, jonkinverran hyödynnän tuulenkaatoja aivan lähialueilta jne. Polttopuuta harvemmin ostan. Tietenkin sillointällöin joutuu venettä siirtelemään järveltä toiselle; kuitenkin maksimimatkat ovat alle 5km/sivu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti