lauantai 2. huhtikuuta 2011

Lahnan fileointi


Aloita tekemällä viilto kalan niskasta rintaeviin asti. Sitten lyhyellä fileerausveitsellä irroittelet selkäfileen selkäevään asti, sitten kylkiruotoja myöden samalle tasolle. Vaihda pitkään fileveitseen ja irroita koko file.
Sitten irroittelet pitkällä veitsellä fileen normaalisti, pienin sahaavin liikkein.
Sama sitten toisinpäin ja niin sinulla on fileet tallessa. Helppoa ja ensi kerralla vielä helpompaa.
Havaintovälineenä oli pienehkö lahna 910g ja filettä tuli 295g, siis fileeraussaanto 32,4%.


Lahnan fileerauksen eri vaiheet.
Parhaimmillaan lahnafileet ovat säilykkeessä; Otetaan ns Rexa-purkki, pohjalle tilkka öljyä, sen päälle suikaloituja fileitä puoliväliin purkkia asti, iso punasipulin viipale, puolenkymmentä porkkanan viipaletta, vähän suolaa, pippuriseosta, pari valkosipulin kynttä, loraus tomaattipyrettä, laakerinlehti ja kansi kiinni. Purkissa tulee olla tyhjää tilaa n 1/3. Purkit kylmään uuniin, 200astetta, puoli tuntia ja sitten lämpö 100 asteeseen, kolme tuntia, sulje lämmöt ja anna hautua n 5tuntia. Purkit jäähtymään ja sitten ne säilyvät esim kellarissa/jääkaapissa vähintään kolme-viisi kuukautta. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti