torstai 28. huhtikuuta 2011

Kalan kylmäsavustaminen

Muutama vuosi sitten alkoi mieleni tehdä kylmäsavustettua kalaa. Siis kotimaista villikalaa. Katselin netistä noita laitteita ja totesin, että hommaan uppoaa 700-900,00€. Ei kelvannut minulle.
Sitten tutkiskelin tilannetta; savunkehitys, Savu-Sammolla näkyi löytyvän oivallinen laite ja vinkkejä. Savustuskaappi; vanha, toimiva jääkaappi, se löytyi. Lämpömittari, elektroninen ja tietenkin sekin löytyi.
Nyt oli koossa savustuskaappi, lämpömittari ja savunkehitin. Ei kun toimeen.
Otin pakastettuja kuhafileitä, reilusti merisuolaa päälle ja pakettiin yön yli huoneenlämpöön.
Aamulla fileet kuivaksi ja mintturouhetta tillin kanssa pintaan. Kuivauksen tein omassa kuivurissani, tunnin verran ilman lämpöä. Kuivauksen voi myöskin tehdä  huoneenlämmössä; pyyhi fileet kuivaksi, asettele talouspyyhkeen päälle, anna olla parisen tuntia ja sitten uusi kuivaus ja mintut ja tillit pintaan.
Fileet uuniritilälle, savustuspuukiekko savunkehittimella ja sitten säädetään jääkaapin potentiometrillä lämpötila noin 20-25 astetta.
Sitten vaan vaihdetaan uusi kiekko palaneen tilalle, valvotaan lämpöä; max 26 astetta.
Tätä jatketaan n 10 tuntia ja lopputulos on kuivahkoa, lievästi savunväristä, kiintetätä kalaa. Vrt kaupan vetinen ja tummanvärinen ns kylmäsavukala.
Mitä kalaa sitten kylmäsavukalaksi? Kuha, siika, hauki, ahven, särki, säynävä, lahna, jne. Kaikki kotimainen villikala kelpaa. Olen kokeillut jopa isohkoa ruutanaakin; herkullista.
Kalan jälkikäsittely sitten; minä vakumoin kylmäsavut, pakastaa voi myöskin ihan muovipussissa. Pääasia on, ettei kala pääse hapen kanssa tekemisiin yli +5asteisissa olosuhteissa.
Ei ole mitään makkaraa, joka pärjäisi kylmäsavustetulle villikalalle.
Jääkaappi + läpömittari


Savustimen sisärakenne


Savunkehitin vuolukivialustalla

Mittarin anturi ritilätasolla

3 kommenttia:

  1. Se tuo Savusampo maksoi 35,00€, lienee kuitenkin nyt hieman kalliimpikin. Savustintukulla on muutama savunkehitinmalli myöskin.

    VastaaPoista
  2. Jääkaappi on jääkaappi, ei savustin.
    Aika monta tulipaloa on näillä ohjeilla saatu aikaan!

    VastaaPoista