lauantai 12. tammikuuta 2013

Aamulla kalaan.


Näin upealta talvinen maisema näyttää mönkijän valokeilassa; kaunista. 12.1. ennen kahdeksaa sinne järvelle piti ajella, -13,8astetta pakkasta mutta tyyntä, ei hassumpi keli.
Ensimmäisen verkon päätynarua kiinnittäessäni tuntui melko raskas paino, ei juuri liikkunut, kuha ja ilmeisen iso. Solmimisen jälkeen naru lähti heti voimakkaasti painumaan pohjaan, iso sen täytyy olla.
Lähdin nostoavannolle, avanto auki ja sohjot pois ja sitten koukulla painonaru ja paino jäälle. Raskas se verkko oli. Vetelin kokuavantoa kohti verkkoa, ei mitään liikettä tuntunut, siis ei voinut hauki olla. Kun verkko oli melkein avannon reunalla kaikki, näkyi jo kalakin; tosi iso, en nyt viitsi mainita tätä kalastajan perisyntiä; silmämääräistä punnitusta puolen kilon tarkkuudella. Kun kala nousi vielä lähemmäs, hamuilin jo nostokoukkua ja silloin kala potkaisi oikein kunnolla ja verkko oli tyhjä.
Ei kun vetämään verkkoa takaisin, sotkussa oli alapaula ja pahasti. Nostin alapaulaa avannon reunalle, jäätyi pirulainen heti siihen, sitten sen näin. Kala oli sotkeutunut aivan verkon äärikulmaan ja siitä viitisen metriä koko alapaula yhtä sykeröä; ei mahdollistakaan saada suorana takaisin ja siihen reunalle se olisi jäätynyt ehdottomasti ja nopeasti. Ei muuta kuin sykerö veteen ja kiireesti kotiin hakemaan uusi verkko sotkun tilalle.
Tunnin verran siinä meni ennenkuin uusi verkko oli sotkeutuneen tilalla ja sitten selvisi se, että kala oli repinyt päätypauloitusta, alakulmasta runsaan metrin irti ja saanut näin tilaa temmeltää siellä alapaulan tuntumissa. Kiinni ei ollut todennäköisesti kuin vähän hampaista, ison kuhan tavoin.
No, saihan homma adrenaliinin kiertämään kohtuullisesti vastapainona pakkaselle vaikkei se pakkanen nyt mikään mainittava ollut. Nostokoukun se kuitenkin jäädytti käteen kiinni ja piti tuikata avantoon, että sai sormet irti.
Kolmesta muusta verkkojadasta sitten tuli vähän kuhaakin ja yksi säyne; mistähän sekin tänne syvänteeseen lie eksynyt. Ei kuitenkaan hassumpi päivä tämmöiselle pienkalastajalle ja kalatkin ovat jo tätä kirjoittaessa asiakkailla. Että semmoinen tämä talviaamu.
Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti