torstai 31. toukokuuta 2012

Särkeä

Ylläolevissa kuvissa on takuutuoretta särkeä. Fileerattu ja pakattu vakuumiin alle kaksi tuntia noston jälkeen. Siis huippulaatua.
Fileerattu särki n 250g ylöspäin; ei ruodon ruotoa, maukasta paistettuna, savustettuna, graavina (muista pakastaminen) ja kelpaapa kalakeittoonkin, puhumattakaan kukoista ja vastaavista tuotteista.
Miksei kelpaa kuluttajalle; syy on osin kalastajan. Särki muuten ylläolevasta koosta ylöspäin on erittäin lihakas ja maukas kala, vaan kun ei ole tarjontaa.
Valitettavasti pyöreän kalan käsittely alkaa olla katoavaa kansanperinnettä ja siinä olisikin pienkalastajan markkinarako.
Meillä mm särjestä ei jää mitään kompostiin; fileet ruuaksi, fileerauksen oheistuotteet sisälmyksineen kuivataan ja menevät maatiaiskanojemme valkuaislähteeksi, siis mitään ei jää särjestä hukkaan.
Rantarysä pyyntiin asetettuna.

4 kommenttia:

 1. Mistä isoja särkiä löytää ja minkälaisella verkolla niitä kannattaa kalastaa? Itse olen vain satunnaisesti saanut muutamia "isompia" särkiä 40mm verkolla. Järvi on pieni (noin 30ha), lievästi rehevä. Keskisivyys 4m. Rannat ovat matalia ja ruohikkoisia, mutta en ole isompia särkiä niissä nähnyt. Rannasta löytyy pientä särkeä, sorvaa ja ahventa. Hieman syvemmältä löytyy jo hyvän kokoista ahventa (+500g), tosin viime viikonloppuna oli verkot täysin tyhjät.

  VastaaPoista
 2. Kookas särki on miltei yhtä vaativa pyydettävä kuin siika. Ei välttämättä mene verkkoon.
  Tähän aikaan vuodesta pyydän kahdella rantarysällä särkikaloja ruohottuneilta rannoilta; katiskoilla ja rantarysällä. Katiskaan syötiksi vaaleata leipää. Hyvä katiska on 2-nieluinen lokka-tyyppinen, laatikkomainen katiska.
  Rantarysä, siinä on n 10m pitkä aita ja 3-4m potkut, kalapesä n 3,5m. Aita asetetaan miltei rantaviivaan ruohikon sisään ja perä vedetään ulospäin rannasta. Tämmöisiä rysiä minulla on pyynnissä kaksi kappaletta.

  VastaaPoista
 3. Mitenkäs tuosta särkifileestä saa ruodottaman? samaan tapaan kuin hauen fileeraus ruodottamaksi?

  VastaaPoista
 4. Tuolla aiemmalla tekstillä käsittelinkin tuota särjen fileerausta; tapahtuu periaatteessa siten, että kookas särki fileerataan kuten esim kuha, pikkusärjestä poistetaan tuo mahalaukun osa kerralla ja sitten fileeraus esim näin; http://www.ahven.net/v2_tiedostot/2.pdf . Siinä esitellään aika hyvin tärkeimpien kalojen fileeraus ja muukin perkaus.

  VastaaPoista