keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Lahnaverkosta

No, kävipä tänä aamuna niin, että eilen asettamiini 80mm lahnaverkkoihin olikin takertunut melkoinen vonkale;
Kuhamamma, paino 8,5kg ja pituutta vain 75cm! Oli senverran huonossa "hapessa", että vapauttaminen ei olisi tullut kyseeseen. Mätiäkin otin sitten talteen 0,5kg.
Komea saalis mutta hieman harmittaa kun oli tarttunut jo alkuillasta verkon yläpaulaan ja siinä menettänyt elinvoimansa; vain vaivoin sain verestettyä.
Niin vahva kala tuo suurkuha on, että 4x0,15 multimonofil oli katkennut paristakin silmästä. Vatsalaukku oli aivan tyhjä, kudulle oli menossa, vaan ilmeisestikkin liian houkutteleva saaliskala näköpiirissä koitui kohtaloksi.
Lahnaa tuli hyvin, suurin 2,2kg; ei ole meillä lahna kääpiöitynyt.
Asiakkaani saavat tänään savustettua lahnaa ja tuoreesta raaka-aineesta. Toki kotiinkin jää ja pitääkin; elettävä se on kalastajankin.
Vaimo se eilen laitteli pihvejä; en kysynyt vaan maistoin, herkullista. Oli tehnyt pakastetusta madefileestä.
Se tuo kalavalmisteen säilöminen kannattaa; aina on otettavaa pakkasesta, purkistakin, kun kala on käsitelty ja pakastettu alle kahden tunnin ylösnostosta, verestetty heti veneessä; edullista ja laadukasta kalavalkuaista.
Ruuan raaka-ainehinnat senkun nousevat, kalan vielä vauhdikkaammin; nyt viimeinkin suomalaisen kotitarve-, sivuammatti- ja ammattikalastajan pitäisi herätä täällä sisävesillä.
Ei muuten ole olemassakaan roskakalaa; on vain kalastajia, jotka eivät ymmärrä millainen miljardiomaisuus Suomen järvissä uiskentelee odottamassa vain ylösnostoa ja pääsyä lautaselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti