maanantai 30. huhtikuuta 2012

Kuhaakin alkoi jo tulla.

Tänään saaliin joukossa oli jo kuhaakin; tosin vain kaksi kappaletta mutta kuitenkin. Toinen 1,65kg ja toinen 2,7kg. Hyvä niinkin.
Tässä kaloja perkaillessa ja käsitellessä tuli taas kerran mieleen nykypäiväisen kalankäsittelyn tuhlaavaisuus; esimerkkinä nuo kuhan poskilihat, paras ja herkullisin osa kuhaa. Yksi selitys on tietenkin se, että meillä kaupassa tarjollaolevat kuhat ovat niin surkean pieniä; keskikoko n 800g, ota siitä sitten poskilihat talteen.
Fileerausjäämät, evälihat, selkäruoto, ...jne, kukaan ei huoli, ei tosin ole tarjollakaan. Käsittämätöntä sinänsä. Kuha on kallein Suomen kauppakala, ankeriaan jälkeen.
Toinen ihmettelyni aihe on se, että kuha fileerataan erittäin tuhlailevasti; kuhastahan tulee 2+2 filettä. Siis kyljen alaosasta otetaan talteen ns anopinfile. Jäljelle jäävät vain kylkiruodot ja niiden mukana äärimmäisen vähän kalanlihaa. Etpä vain näe kaupan tiskillä täten fileerattua kuhaa.
Edellämainittu pätee myöskin haukeen ja haukifileeseen; siinä jätetään nämä keskiruodot kalaan kun meillä ne poistetaan fileerauksen yhteydessä ja näin saadaan aidosti ruodoton file; kalakaupan fileet eivät sitä ole.
Viimeiseksi tuo ääretön lutraaminen veden kanssa; ei oikein sovi kuin keitettäville kaloille. Paistaminen, savustamiseen, sekä kylmä-, että lämminsavustuksen se oikeastaan pilaa. Talouspyyhe on keksitty.
Tässä linkki kalankäsittelystä: http://www.fishinginfo.ee/go/fi/articles/23
Linkki sisältää paljon tietoutta kalastuksesta, kalankäsittelystä, ...jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti