tiistai 30. joulukuuta 2014

Bradley original smoker

Tämä tämmöinen laitteeni. Piti oikein tehdä siitä oma osionsa; niin hyvä se näyttää olevan.
Laitehan on sähkötoiminen ja pystyy toimimaan tunteja ilman valvontaa.
Kuitenkin; sinun tulee tietää potentiometrin säätö, siis kokemusperäisesti. Missä asennossa mikin lämpötila vallitsee.
Tässä lämpötilamittari. Mittaa savustinkaapin sisälämpötilan.
Tämä on savustimen varsinainen hermokeskus. Ylinnä potentiometri (lämmönsäätö), alhaalla vasemmalla on/of-kytkin, oikealla brikettien manuaalinen syöttönappula, tarvitaan käynnistysvaiheessa.
savustus aloitetaan laittamalla tarpeellinen brikettimäärä paneelin takanaolevaan kuiluun.
Tämä lämmönsäätöyksikkö muuten mahdollistaa savustinosan lämmittämisen yksikseen (savustettavan kalan/lihan alkukuivaus) tai savunsyötön yksikseen. Mahdollistaa mm lihan kylmäsavustuksen, siis pelkkä savunsyöttö ilman savustinlämpöä. Kalan kylmäsavustukseen on hankittava erillinen savun viilennysyksikkö. (120,00€)
Nerokas yksityiskohta on tuo rasvapelti; se on taitettu n 30 asteen kulmaan, keskellä on valuma-aukko, josta rasvat juoksevat samaan vesiastiaan kuin palaneet priketitkin. Valitettavasti kuva on epäskarppi, koska uunissa on jo savua.
Savusta, puheenollen, laitteen ulkopuolelle ei tule savua muualta kuin päälläolevasta savuluukusta; säädettävissä, auki, puoli ja mini.
Laite käyttää savua todella tehokkaasti, mistään saumoista ei pursu savua, ainoastaan tuolta poistoaukosta.
Kokemuksia:
Lämmönhallinta; kunhan oppii säätimen toiminnan, on yksinkertaisen hallittua.
Savunhallinta, lakiventtiilin kautta helppoa. Aluksi kuivaus, luukku auki, sitten savustus, miniaukot, lopuksi jäähdyttely, 1/2 aukko.
Polttoaineen syöttö; täysin automaattinen, briketit palavat n 20min ja sitten tippuvat vesiastiaan, eivät muodosta PAH-yhdisteitä
Ensimmäisen savustuskerran jälkeen jäi savustimen sisäosa tämännäköiseen kuntoon.
Savustimen pesu käsittää pelkästään hyllyjen pesun (ei näköjään edes tarpeellinen joka käytön jälkeen). Alimpana näkyy nyt selvästi tämä rasvapelti. Savustuksen jälkeen rasvapelti pelkästään pyyhitään talouspaperilla sen ollessa lämmin.
Summasummarum; tämä savustin savustaa hienoa lopputulosta, hyvin hallitun polttoainesyötön, lämmönsäädön sekä lakeisluukun kautta kosteudensäädön.
Laitteen hyvästä lämpötaloudesta kertoo mm se seikka, että savustin ei lämpiä ulkopinnoiltaan ollenkaan.
Lopputulema: uskomattoman hyvä laite, kerrankin laite, jolla onnistuu mikä savustushomma tahansa ja lähes keneltä tahansa; edellyttäen laitteen yksilöllistä tuntemusta. Nyt oikeastaan jääkin tämmöinen haikeahko ajatuskuvio; vuosien savustuskokemusko tarpeeton? Ei nyt aivan, jäähän vielä maustaminen, savustuslämpötilat, savumateriaalit, savustusajat...paljon jää kokemuksenkin varaan.
Olen savustellut yli 50 vuotta, alkaen öljytynnyrin puolikkaasta, muuratusta savustusuunista, kaasusavustimesta, melkoinen joukko erilaisia sähkösavustimia ja nyt sanoisin löytäneeni sen oikean, tai sitten joku keksii vielä parempaa. Se nähdään.
Niin ja tämmöistähän sitten tuli tällä kertaa. Ei nyt kalaa mutta hienon laatuista naudan paahtopaistia, raaka-ainepaino 450g ja lämpötila 105astetta ja kaksi tuntia.
Kyllähän tälle savustuslaitteistolle hintaa tulee varustuksineen, liuosruisku, varavastus savustimeen, savugeneraattoriin varapoltin.
Marinaadiruisku Pro Q Suolaiuos./marinadiruisku (15,00€) Melko välttämätön lisävaruste, varsinkin lihan suolaamiseen ja marinoimiseen.
Kaikenkaikkiaan ensihankintaan rahteineen kaikkineen sain uppoamaan pyöreät 600,00€ mutta muutamat savustukset kun olen tehnyt, kyllä jokainen euro näyttäisi olevan hintansa väärti.
Bradley-savustimen kylmäsavulaatikkoTämä kylmäsavun jäähdytysyksikkö jäi tässä vaiheessa hankkimatta; kylmäsavustuksen kun olen tehnyt tähän asti tuolla Mustangin kaasusavustimella. Luonnollisestikkin siinä on käytössä ainoastaan kylmäsavulaite, ei savustimen lämmitystä kaasulla.
Toisaalta, villi veikkaukseni on, että taitaa se tuo jäähdytysyksikkö tulla hankintaan jo alkukeväästä kun ilmat lämpiävät. Lämmin sää vaikeuttaa huomattavasti kalan kylmäsavustusta. Sisälämpötila kun ei saa nousta yli +28astetta.
Digitaalisen lihalämpömittarin käyttö Bradleyssä on helppoa; mittarin kaapeli vain savuaukosta sisään ja paksuimpaan lihaan/kalaan kiinni ja magneettikiinnitteinen mittaripaneeli johonkin metallipintaan kiinni.
Vaihtoehtona tälle Bradleylle oli oikeastaan vain Stovemanin barbeque-savustin mutta koska pääasiallinen savustuskohteeni on nimenomaan kala ja se tosiasia, että laitteiston pitäisi olla mahdollisimman optimaalinen, niin kuin uskon sen nyt olevan; jäi jäljelle vain tämä Bradley.
Niin ja yksi kriteeri oli luonnollisestikkin PAH-yhdisteiden äärimmäinen minimoiminen, oli lopputulos sittenkin selvä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti