keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Kaksi maata; sama EU ja säännöstöt.

Olemmekohan samassa EU:ssa?
Tallinnas avati Kalaturg.
 
Ylläolevat kuvat Tallinnan kalaturgilta. Varsin uusi tori Tallinnan kalasatamassa, tai oikeastaan uusittu.
 
Kuva: HS
Lumi tuli yrittäjän eteiseen... Se on sitten taas se vuodenaika, että lumi peittää Turun Kauppatorin. Mikään yllätys ei ollut, näinä säästöaikoina, ettei lunta ollut luotu. Ensiksi lumikola esille, jotta voimme 'luoda' edellytykset kaupankäynnille ;)

Meitä onkin tänään useampi Kalapoikia töissä, kun Kaaleppi Paraisten kalakoulusta on kolmatta päivää harjoittelemassa ja tutustumassa meidän pieneen yritykseemme. Toivomme saavamme lisää käsiä tulevaan joulun koitokseen. 

Kalantarjonta näin lauantaiaamuna onkin vallan mukava ja aamun tunteina löytyy P-paikkoja runsain mitoin Torin laidalta. Heräävä Turku on sitten kaunis... Hyvää viikonloppua kaikille!
(Kuva Kauppatorin kalapojat)
 
Nämä ylläolevat kuvat, melko tuoreita, ovat Helsingin kauppatorilta. Viimeisen päälle määräystenmukaiset myyntikalusteet.
Melkoinen ero varustuksessa, jos toisaalta tuotteiden laatu voisi olla, kalaturg vs kauppatori, lievästi kalaturgin eduksi. Hinta-/laatutasossa kalaturg peittoaa mennen tullen Helsingin kauppatorin varsinkin savukala..
 
Myyntituotteet.
Myyntituotteita ovat pääasiassa savukala, kalapurkit ja tuorekala. Kalaturgin kalatuotteet ovat lähestulkoon kaikki paikallisten kalastajien tuotteita; jonkin verran Ruotsista tuotuja savukalatuotteita. Myyntilaatikot puuta ja styroksia, siistit paperit tuotteiden alla toki mutta ei juurikaan jäämursketta näy. Ainoastaan mätipurkkien alla näytti olleen jäämursketta.
Kalat ovat kalastajien itsensä valmistamaa suitsukalaa, voblaa, pyöreätä kalaa...jne. Kalastajilla ei ole pääsääntöisesti mitään elintarvikehuoneistoja; omassa pihassa suitsukala tehdään, samoin kuivakala, vobla, pyöreäkala verestetään ja perataan, jos perataan maissa.
Olen suitsukalaa ostanut pitkin ja poikin Eestiä kiertäessäni; maukasta ja koskaan en ole vielä kertaakaan kuollut enkä sairastunut kalansyönnin vuoksi.
Yllä mielenkiintoinen linkki kalaturgin avajaisista.
Kannattaa muuten kiinnittää huomio myyntiteknisiin puoliin, myyntikalan käsittely, elävääkin kalaa saatavilla, selkeästi kala on tuoretta mm laatikkoon kaadetut kilut(kilohaili), videon alkuosassa. Väkeä on kadehdittava määrä ja kalan kertaostokset suuria (video). Ei luulisi, että olemme samassa EU:ssa.
 
 
Helsingin kauppatorin tuotteet tulevat pääsääntöisesti tukkureilta, jonkinverran vielä suoraan kalastajaltakin (pyöreä kala). Savustetut, fileeratut ja muut valmisteet suomalaisen viranomaisen määräysten mukaisista elintarvikehuoneistoista.
Molempien maiden torimyyntiä säätelevät samat EU:n määräykset; maakohtainen tulkinta määräyksistä on kuin eri planeetalta.
 
Nykypäivin tavallisella pienkalastajalla ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia esim savukalan, fileiden yms vähänjalostettujen tuotteiden myyntiin esim torilla; siksi vaikeiksi esim Eviran, ja sen alaisten organisatioiden toimesta kalastajan toiminta on rajattu lähes suoraan pyöreän kalan myyntiin kuluttajille tai sitten tukkuun tai kauppaan; molemmat yhtä huonoja maksajia.
 
On muuten mielenkiintoinen asia, että jos kalastaja myy asiakkaalleen huonolaatuista, siis vanhaa kalaa; päivänselvää on, että kyllä kaupanteko loppuu, koska tämmöinen toiminta henkilöityy, toisinkuin esim suurten markettien kalatiskistä myymä ala-arvoinen tuote. (markettien kalatiskithän täyttävät kaikki EU-kriteerit)
 
 
Siispä; eivät kovat määräykset takaa alkuunkaan laadukasta kalanmyyntiä, jos näin olisi, ylläolevia linkkejä ei olisi.
Kyllä tämä meidän kalakaupan viidakko on aivan täysin poliitikkojen aikaansaamaa; suuret toimijat saavat huseerata miten haluavat mutta määräyksillä viranomaiset pyrkivät tappamaan kaiken pienimuotoisen kalayrittäjyyden. Aivan sama koskee suuria kalastusyksikköjä; avomeritroolareita, rannikon ja sisämaan pienkalastajat yritetään tappaa järjettömillä viranomaistulkinnoilla EU-määräyksistä. On muuten helppoa vastata kysymykseen miksi? No mutta kun EU määrää.
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti