perjantai 2. tammikuuta 2015

Alkutalven mietteitä.

Alkutalvea vielä tämä aika...ehkä.
Lämpötila tänä aamuna +1,1astetta, tuulta enää 6m/s, maassa märkää räntää n 1cm. Siis pitäisi olla talvea.
Eilen kävin mittaamassa jään paksuuden; 3m rannasta, alla vajaa metri vettä, jäätä 7cm. Pilkkimiehen kestää, ihmistä ei puhumattakaan mönkijä ja kuski. Montakohan pilkkijää kuolee lähijärvillä tänä vuonna. Viimevuoden saldo kolme.
Lähipäivän sääennuste; Intermeteo, lupaili jopa yli -10 asteen pakkasia pariksi päiväksi, lähes -5 astetta pariksi päiväksi. No ainakin kuivahtaa sää ja järviltäkin jään pinnalta lumet hävinneet. Syntynee siis teräsjäätä; kalastajaa kutkuttaa.

Tämän aamun uutisista; uutisoitiin uudesta kasvatuskalasta, venäläisestä ja osittain alaskalaisesta nelmasta.

Tuolta alueeltahan tämä uusi "kala" on kotoisin, tosin jo merkinnällä "hävinnyt luonnosta", siis ihmisen aikaansaama muutos. "Lammikkopossuna" ja luonnonvesiinkin istutettuna tämä edelleen on hengissä mutta kun muistetaan kalan laitostuminen, ei enää luonnonkalasta voi puhua.

"Tämmöinen syöttiläshän" tämä sitten on; rouvien kalatiskisaalistukseen ja ehkäpä suomalaisen toisen "lammikkopossun" kaveriksi vesistöihin ikään kuin kalastettavaksi.
Väittävät tätä hyvän, miedon makuiseksi ja rasvaiseksi joku jopa öljymäiseksi, niin, toisaalta, sitä olet mitä syöt.
Muutamia vuosia sitten kun ensimmäisen kerran sain kontaktia tähän otukseen, ajattelin, kauankohan vie, että se ilmaantuu suomalaiselle kalatiskille; eipä vienyt kauan. Tosin tänä päivänä vasta koe-erät, mutta kehitys lienee vääjäämätön; taas uusi syöttiläs kalatiskille.
Moni perustelee ihan tosissaan näitten "syöttöpossujen" viljelemistä ekologiseksi, jopa WWF, mutta sen lausuntoihin pitää suhtautua senmukaisesti, että Marine Harvest, maailman suurin kalankasvattaja toimii ko firrman rahoittajana.
Ei voi olla ekologista jos kasvatuskalakilon tuottamiseksi tarvitaan 1,5 pahimmillaan 2 kg villikalaa, ihmisravinnoksi kelpaavaa kalaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalajauho
Kuinkahan paljon oikeastaan suomalaisilla kalatiskeillä näitä syöttöpossuja oikein onkaan; lohi, siika, kirjolohi, sampi, nieriä, pangasius, tilapia, karppi, ....listaa voisi jatkaa vaikka kuinka..yhä vain masentuneempi mieli tulee.
Suomessa ei ole mitään tarvetta kasvattaa kalaa ihmisravinnoksi, istutuskalankasvatus ehkä perusteltua. Kasvatuskala tappaa pikkuhiljaa pienimuotoisen ammattikalastuksen; jäljellejäävät vain isot kalastusyksiköt rehukalan tuottoon. Sisävesien ja myöhemmin myöskin avomerten massakalastus köyhdyttää kalaston, tuhoaa pohjaeliöstöä, siis kalojen ravintoa. Touhu on menossa järjettömään suuntaan.
Ei voi kuin ihailla sisävesien ja rannikon pienkalastajia, jotka kalastavat kaupan tiskille, omien jalosteiden raaka-aineiksi. Heille ei heru poliitikoilta pientäkään apua, ei juurikaan tukea: Vain suuri on kaunista.
 Olen monesti miettinyt, mihin tämä oikeastaan johtaa? Meillä on valtavat kalavarannot, emme osaa vain niitä järkevästi hyödyntää; kalastaja...kauppa....kuluttaja, tämä yksinkertainen ketju tulisi ja voisi toimia mutta kun ei toimi. Meidän etelänaapurimme Eesti on valovuosia edellä meitä mm kotimaisen kalan hyödyntämisessä. Siellä kalatiskin tarjonta, säilykekalat, purkkikalat ..jne tarjoavat kuluttajalle todella ison valikoiman villikalaa.

 (kuva, yle)
Ylläoleva kalatiski näyttä runsaalta mutta.....?
Kasvatetussa kalassa, varsinkin suurissa ja suurehkoissa yksiköissä käsiteltävät kalamäärät tuovat mukanaan myöskin erään harvemmin käsitellyn ongelman. Kala kun on herkästi pilaantuva artikkeli, viranomaismääräysten mukaisesti pyöreän kalan myyntiaika on 3vrk, käsitellyn 2vrk......entäs jos erä olikin liian suuri myyntiin nähden? Jäi myymättä! Minne kalafileet/vast?
Kyllä osittain tiedän mutta en tässä kommentoi.
Edellisen lisäksi tulee muistaa, että myyntiaika ei ole sama kuin nostopäivä+kuljetus.
Suoraan kalastajalta kuluttajalle...laatua.
Suoraan kalastajalta kauppaan, sekin voi olla laatua.
Kalastajalta tukkurille...varastointiin...kuljetukseen...kauppaan+myyntiaika.
Ylläolevat karkeat esimerkit eivät välttämättä ole kuluttajalle selkeitä.
Kaikesta huolimatta: syökää kalaa, kotimaista villikalaa; kasvatuskala, kotimainen on aina läskiä ja makkaroita parempi vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti