maanantai 19. tammikuuta 2015

Uusi työkalu kalankäsittelyyn veneessä.

Tämmöinen Moran valmistama nylkykoukku tuli välineistööni loppusyksyllä.
Aluksi suhtauduin laitteeseen melko kriittisesti kunnes muutaman viikon kokeilun jälkeen totesin sen veneeseen kelpaavaksi.
Kiduskannaksen avaamiseen tuo koukku; teroitettu osa siellä mutkan sisäkaarteessa, nopeasti katkeaa kidukset ja veri pääsee juoksemaan pois. Tässä hommassa peittoaa puukon.
Sitten kalan avaamisessa varsin ylivoimainen, koukun kärki peräaukkoon ja vatsapeitteet auki. Mm helpottaa mätipussien ehjänä poistamista. Sitten koukku sinne kiduskaaren sisään ja kidukset molemmin puolin irti. Ei vaaraa sappirakon puhkeamisesta.
Koukun ulkokaarella onnistuu hyvin munuaisten poisto tuommoisesta yli puolenkilon kalasta.
Pikkukalojen käsittelyssä hyvä laite. Särjen suomustus hamarapuolella, se on teräväreunainen.
Viilto peräaukon edestä poikkipuolin, vatsa auki, niskat poikki terävällä sisäkaarella, munuaisten poisto koukun kärkiosan alkupäällä. Kahva on karhennettua muovia ja pitävä. Toimii.
Korvaa täysin puukon veneolosuhteissa, turvallinen käsitellä ja .... ennenkaikkea edullinen, alle kympin ja kuitenkin terä Moran rostfrii.


4 kommenttia:

 1. Mistä sait nylkykoukun alle kympillä?

  VastaaPoista
 2. Joo, jälkikäteen kyllä huomasin tuolla nettiä selaillessani, että kyllä liikkeessä oli käynyt hinnoitteluvirhe (9,90€); tosiasiallinen hinta näyttäisi olevan siinä 20,00-27€.
  Silläkin hinnalla olisin ostanut senverran kätevä se on.
  Noita muita kalanavauspuukkoja katsellessa, kiinnittyi aina huomio juuri siihen, että oikein kellään ei ollut tarjota puukkoa, jolla pystyisi otetta juurikaan muuttamatta tekemään kaikki vaiheet; kidusten katkaisu, avaus ja kidusten poisto ja viimeiseksi munuaisten poisto. Minusta tämä on hyvä kapine; tupen vain jouduin tekemään uusiksi.

  VastaaPoista
 3. Eräkontiosta juuri tilasin itsellekkin tuommoisen 27,50€ Tästä tuli ieleen hyvä juttu aikoinan rautakaupassa oli AEG akkuporakone lähtö yli 250€ niin lappu TARJOUS 99,90€ no viisaana menen myyjältä varmistamaan että onko kone noin halpa mukama... Otti tiskisä taakse ja kahteli koneeltä..Eeei kyllä ole tän hintainen tämä. Ottaa vaan hyllystä ja kassalle sitten kotia kohti. Mitä opin sen koomin en oo kysellyt jos joku hinta on laitettu niin sillä selvä ja morjes. =)

  VastaaPoista
 4. No, tuon Mustang-sähkösavustimen kanssa kävi niin, että ko liikkeen prosyyriin oli livahtanut väärän savustimen hinta, 120,00€ ja olisi pitänyt olla 225,00€. Tiukan väännön jälkeen sain sen "prosyyrihintaan". Edullinen oli.

  VastaaPoista