tiistai 18. lokakuuta 2011

18.102011; saalista sentään tänäänkin.

Saalistakin tänään tuli.

Kelpokokoinen kuha ja ahven.
Kuha painoi 2,1kg ja ahven 0,490kg.
Riittää hyvin kahden aikuisen talouteen. Pari reissua meni siten, että vain lahnaa, pientä, tuli ylös.
Se on tämä kuun alasajo; ei parasta kalamiehen aikaa. No nouseehan se kuukin uudestaan ja kala kulkee paremmin.
Nyt on jo minun normaaliaikani mennyt niin pimeäksi, että otsalamppu on taas pakollinen varuste.
Monet muuten jaksavat "höyrytä" tästä ns kaamosmasennuksesta; en vain osaa ymmärtää koko touhua. Minun 68-vuotisen elämäni aikana en ole moiseen ilmiöön törmännyt. Kun päivänvalo vähenee, otetaan tekniset välineet käyttöön päivän askareisiin. Näin yksinkertaista se mielestäni on. Talven jälkeen tulee kevät, kesä, syksy, talvi..jne.
Kaikissa vuodenajoissa on oma viehätyksensä; meidän vain tulee oppia elämään vuosirytmin mukaan, aivankuin kaikki alkuperäiset kansat ova eläneet.
Kalastajan vuosi menee kevätvilkkauden ajasta, kesäkauteen, syksyyn ja taas talveen; siis hiljentymisen aikaan. Sitten taas sama kierto jatkuu. Ihmisen tulee sopeutua henkilökohtaisesti; ei siihen mitään "kirkasvalohoitoa" esim kaamosmasentuuksiin tarvita.
Kalastaminen opettaa ihmistä ymmärtämään vuosisatojen kiertoa; vuodenaikojen, kuunkierron, vesistöjen lämpenemisen, jäähtymisen ilmiöihin. Luonto elää kiertokauttaan, ihmisen tulisi ymmärtää se, ei voi olla meillä Suomessa ikuista kesää, kevättä. Kevät on syntymisen, kesä kasvamisen, syksy sadonkorjuun ja talvi levon aikaa; näin se menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti