tiistai 9. elokuuta 2011

Taas sitä "roskakalaa"

No, tämähän sitä. On se ihme ja kumma kun suomalainen kalastaja ei jaksa ymmärtää, että kalasta, miltei mistä hyvänsä saadaan tuotteita jalostamalla, ihmisille, lemmikeille, jne. Tätä kalaa ei kukaan muu jaksa arvostaa minun lisäkseni, ilmeisetikkin näin on. Näistä kaloista teen lemmikkieläinherkkua; ulosmyyntihinta n 40,0€/kg, säilykkeitä, kalakukkoja, pakastettuja syöttikaloja, salakasta herkullisia pihvejä, kukkoa, savukalaa. Särjestä kylmäsavukalaa, säilykkeitä, graavikalaa, jne.
Kyllä me suomalaiset elämme liian hyvässä maailmassa, ruoka on vieläkin liian halpaa. Sittenkun kalakauppiaan tiskillä löytyy särkeä, ruutanaa, lahnaa, kylmäsavustettua; haukea, kuhaa, särkeä, madetta, jne...silloin alamme olla siinä tilanteessa, että kotimainenm villikala on arvossaan ja siihen toivon päädyttävän.
Meillä on äärettömän suuret kalavarat mutta, niiden saamiseksi tuotteeksi, tarvitaan työtä, työtä ja työtä. Työ palkitsee tuottaja/jalostajan, tuottaja elää ikuisessa oravanpyörässä eikä saa tulosta työstään.

Tomaattisalakat
Ainekset:
  • 1 kg perattuja salakoita
  • 2 prk (100 g) tomaattipyreetä
  • 2 purkkia (4 dl) smetanaa tai Cremé fraichéa
  • puoli dl ruokaöljyä
  • puoli tl suolaa
  • 1 tl hienoa sokeria
  • 1 tl sitruunapippuria
  • tilliä
Suomusta ja perkaa salakat päättömiksi. Salakoiden suomut lähtevät irti kevyesti pyyhkäisemällä. Huuhtele kalat. Jos salakat ovat tosi buleja (pituus yli 15 cm), voit myös fileoida ne. Se ei kuitenkaan ole tarpeen, ellet sitten sovella reseptejä esim. kookkaisiin särkiin. Voitele uunivuoka (korkeus ainakin 5 cm) ravintorasvalla tai ruokaöljyllä. Lado salakat esim. kahteen riviin vatsapuoli alas päin siten, että kummankin rivin kalojen pyrstöpuolet ovat vastakkain ja vuorotellen limittäin.
Tee kastike. Kaada pyree tilavaan astiaan. Lisää hieno sokeri ja suola, sekoita. Lisää ruokaöljy jatkuvasti sekoittaen, kunnes öljy on imeytynyt pyreeseen. Notkista smetana lusikalla ja lisää se pyreeseen, sekoita koko ajan. Kun kastike on tasaista, tarkista suolan määrä. Kastike kiehuu kasaan jonkin verran, joten se ei saisi olla tässä vaiheessa kovin suolaista. Ripottele sitruunapippuri ja tillisilppu salakoiden päälle ja kaada lopuksi kastike niin, että kalat peittyvät kokonaan. Kypsennä uunissa (150 ºC) noin tunnin ajan tai sitten hitaammin (125 ºC) noin puolitoista tuntia. Tärkeintä on kypsentää salakat niin pehmeiksi, että hampaattomankin henkilön on helppo nauttia sitä. Eipä ole ruotoja syömistä haittaamassa - kerrankin. Kastikkeen pinnan voi halutessa ruskistaa nostamalla uunin lämpötilaa (250 ºC) vähäksi aikaa, mutta valvo vieressä koko ajan, ettei käy käry.
Koristele uunivuoka sitruunalohkoilla ja nosta se suoraan pöytään tarjolle. Keitetty riisi on suositeltavin vaihtoehto tomaattisalakoiden lisukkeena.
Vai että ei särjistä ja sen sukulaisista saa aikaiseksi mitään asiallista skruudattavaa. Herää! Eiköhän sovita, että seuraavan kalastusreissun saaliiksi saadut kyprinidit otetaan talteen ja niistä tehdään hyvät safkat eikä niitä jätetä jängälle lojumaan. Tässä jälleen tärkeimmät asiat tällä kertaa. Näkemisiin ja kokkailemisiin! Hauskaa Vappua
Pörje-setä
PÖRJE-SEDÄN KEITTIÖ
Tämä on suora lainaus Pörje-Sedän keittiöstä; oli ihan pakko kun em henkilökin näkyy olevan sielunveli, eli "roskakalansyöjä". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti