keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Antaako ajattelemisen aihetta?

Kotimaista ja lähijärvestä.
      http://yle.fi/alueet/perameri/2011/07/dioksiinikala_saamassa_pysyvan_myyntiluvan_2721897.html
Näinpä ovat poliitikkomme päättäneet/esittäneet EU:n hyväksyttäväksi.
Näin tavallisen pulliaisen näkökulmasta ajatellen, EU:n alueella kun on väkilukuun suhteutettuna maailman suurin kalastuslaivasto. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/07/kalakantoja_halutaan_suojella_kieltamalla_sivusaaliin_heitto_mereen_2722668.html Onkohan merialueillamme todellakaan järkevää tuollaisten rasvaisten kalojen; lohi, taimen, siika, ankerias, silakka, kilohaili jne salliminen myyntiin.
Sitävastoin järvikalaa ei oikein kukaan osaa arvostaa ruuaksi ja suureksi kansallisomaisuudeksemme. Mutta minäpä väitän, että vielä ehkä kymmenen vuoden sisällä näemme kalatiskeissä salakkaa, särkeä, ruutanaa, säynettä. Senverran kovaa vauhtia ruuan hinta nousee, että ihmisten on opittava muuttamaan ravintotottumuksiaan pärjätäkseen taloudessa.
Jos sisävesikalastusta ja saaliin jatkojalostusta tuettaisiin aina kalastusalueen lähiseudulla, säästyisivät pitkät, jopa lentokuljetukset, saalis saataisiin tuoreena myyntiin. Kala kulutukseen alle 100km pyyntipaikasta; siinä olisi järkeä mutta kun järjen piilottaa esim politiikka, niin alue-, EU-, kuin valtakunnanpolitiikka. Päätöksiä tehdään äänestäjien toivossa esim ministeritasolla ja silloin järjen ääni, asiantuntijan ääni jää helposti omien tavoitteiden alle.
No, nämäpä mietteitäni näin aamusella kun tänään ei ole verkkoja pyynnissä; ravustus alkaa viikon kuluttua, Suomessa tuotetaan rapuja n 6milj kpl, viljeltyjäkin n 30 000kpl; silti tuodaan maahamme ympäri maailman rapuja! Eivät ole edes kotimaista rapua halvempia. Ajattelunaihetta tämäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti