tiistai 19. heinäkuuta 2011

20.7.2011...

Tämmöinen heinäkuun aamu 20.7.2011 klo 05.00
Aivan peilityyntä, aavistus auringosta, selän takana sumuverhon lävitse. Lahnaa tuli ja paljon, pienimmät takaisin, savukalaksi pari, yksi kuha, liian pieni, vapauteen kasvamaan, salakkaa, tällä kertaa lemmikkien herkuksi.
Iso kuha ja siika piiloutuneet saamattomaksi, lienevät lähteneet jonnekkin kesälomailemaan ja jättäneet kertomatta minulle osoitettaan.
Tällä se saalis ja pyytimet kulkevat kotiin. En kesäaikana jätä verkkoja päiväsajaksi pyytämään, menee kala pilalle ja kun saalistakin tuli riittävästi täksi päiväksi. Illalla sitten toiveet taas järven syvyyksiin tai oikeamminkin pinnan alle kun kalastan tähän aikaan vuodesta pintaverkoilla pääsääntöisesti.
Ja täällä sitten valmistuu herkkuja niin lemmikeille kuin omistajillekkin. Vanha Kota-pata uusiokäytössä kuin myöskin saunan vanha savupiippu.
Lopuksi vielä salakkaresepti:
Cajunsalakat:

1kg päättömiksi perattuja suomustettuja pikkusärkiä (salakoita, seipiä)
Marinadia
3 isoa valkosipulin kynttä
Marinadi:
1dl rypsiöljyä
1 1/2tl suolaa
1 1/2rkl sokeria
3tl oreganoa
2tl paprikajauhetta
1tl rosmariinia
1tl timjamia
1tl basilikaa
1tl rouhittua mustapippuria
1tl chilimaustetta
1/2tl cayannepippuria
Sekoita marinadi ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Ei haittaa, jos joku yrtti puuttuu. Marinadi on silti hyvää.
Laita särjet ja valkosipuliviipaleet vahvaan kaksinkertaiseen muovipussiin (marinadikastike on hyvin tahraavaa). Kaada marinadi päälle ja ravistele kaloja niin, että ne peittyvät siihen kokonaan. Anna marinoitua viileässä yön yli.
Lado salakat halstariin ja kypsennä nuotiolla ja grillissä. Ei haittaa, vaikka kalat kärähtäisivät hieman "tummanpuhuviksi".
Voit myös paistaa kalat nopeasti (noin 1-3 minuuttia kummaltakin puolelta) kypsiksi parilalla tai tulikuumalla paistinpannulla ilman lisäöljyä (varo räiskyävää öljyä).
Muokattu Kalastaja-lehden reseptiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti