lauantai 21. helmikuuta 2015

Ne kalastajan köydet ja narut.

"Spleissaaminen"/"spleissattu" silmukka köyteen.

Jokainen kalastaja sen tietää, että köydellä on taipumus jos ei muuta niin ainakin sotkeentua.
Hommaa auttaa paljon jos köysiin/naruihin tehdään kunnollinen spleissisilmukka ja köydet vyyhdetään siten, että ne eivät purettaessa sotkeudu.
En halua esitellä mitään hienouksia, vain normikalastajan nopeita ja helppoja työtä jouduttavia juttuja; tuolta juutuubista sitten löytyy hienouksia, esim hakusanalla "spleissaus", sieltä sitten saa asiaan todella vihkiytyneiden neuvoja ja opastusta. Esim; www.youtube.com/watch?v=ho0f40RNAm8
Tuolta jostain saitilta lueskelin, että se ja se köysi on niin liukasta, ettei siinä spleissi pidä??
Käytän Piippo-tuotteita köysinä juurikin siksi, että ne ovat liukkaita, hyvä uv-suojaus ja edullisia ja niihin pystyy tekemään spleissisilmukat ilman työkaluja. Polta köyden pää siististi "kiinni". (tulisi aina tehdä ensi tilassa kun köysi katkaistaan)
Tässä kuvassa näkyy miten köysi pujotetaan ensin silmukalle ja jätetään reilu lenkki. senjälkeen pujotetaan edellisen pujotuksen vierestä uudestaan; nyt vain molempien läpi, sitten työntämällä köyden ensimmäisen pujoksen vierestä punos auki ja köyden pää sisään. Sitten vain kiristellään lenkit pujottaen köyden päätä punoksen sisään; näin helppoa ja pitää varmasti.
Köyden kiertäminen nippuun siten, että se voidaan vaikkapa heittää auki ilman sotkeutumisvaaraa.
Pujota ensin toisen pään silmukka peukalohankaasi, sitten aikomasi pituinen lenkki, vyyhden perusta. Köysi toisen peukalosi alitse ja sitten toisen yli(köysi kiertyy ikään kuin ristiin peukaloittesi välissä), sitten vain vyyhdille miltei koko köysi. Jätä metrin verran lopettamisvaraa. Kiedo vyyhden toisesta päästä n 20cm matkalta, keskeltä alkaen köyttä kunnes silmukkaa on jäljellä n 20cm ja pujota silmukka vyyhden läpi ja kiristä. Nyt sinulla on köysinippu, jonka voit heittää veneen pohjalle ilman sotkeentumista. 
Siinä se nippu lepää siististi naulassa. Tämä kuvattu köysi(oikeastaan naru) on Piipon 4mm:n naru.
Kaksi köyttä voit jatkaa, tekemällä alussa näytetyt toimenpiteet mutta sinne alkulenkkiin jää silmukan sisään jatkettavaa köyttä puolisen metriä, tai tarpeen mukaan. Nyt vain alkusilmukka kiristetään tiukasti jatkettavaan köyteen ja homma jatkuu samoin kuin silmukankin teko.
Siististi päätellyt köydet ovat kalastajan ammattitaidosta kertova viesti, välineet aina kunnossa, takaa mahdollisen toimivan pyydysten käsittelytapahtuman.
Vielä noista Piippo-köysistä, lähinnä olen tykästynyt niiden helppouteen, hyvä uv-suojaus, sopiva liukkaus ja helppo spleissata, kestäviäkin esim hankauksen suhteen ovat.
Joitain huippulaatuisiakin ns veneköysiä minulla on mutta ne ovat kalliita, joskin pääasiassa laadukkaita mutta esim silmukoihin ja jatkoksiin pitää sitten tehdä rihmokset; eivät vaikeita tehdä mutta hitaampia ja vaativat työkaluja ja vähän lisätarvikkeitakin.
Laitoin sanan "spleissaaminen" sitaatteihin, koska ihan oikeaoppisesta spleissaamisesta ei ole kyse. Kyseessä on lähinnä pujominen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti