tiistai 17. helmikuuta 2015

Suomen halvin kala.

Kalan todellinen hinta.
Tässäpä se varmaankin Suomen halvin /edullisin kala. Muikku.
Muikun kilohinta  näinä päivinä marketista ostettuna n 6-8€/kg. Kun sitten muikut "puhkotaan", jää perkkeitä n 200g/kg, siis perkaussaanto n 80%. Se on todella hyvä, muikku on tällöin päätön ja sisälmyksetön. Siis käyttövalmis.
Muikkufileen kilohinta pyörii siellä 15-20€/kg, tosin vaihdellen merkittävästi.
Silakasta, jos sitä nyt yleensäkkään kaupasta saa, jää hieman muikkua enemmän perkkeitä, n 25%.
Tämä seuraava kala miltei järjestyksessä on kuha. Marketin tiskillä pyöreän kalan kilohinta n 18-22€/kg. Fileeraussaanto on yleensäkkin n 50-55% mutta kun kaupan kuhassa suolet ovat vielä kalan sisässä, saanto jää n 50%, vaikka otettaisiinkin huomioon evä- ja poskilihat. Kuha on yksi kalleimmista villikaloistamme, filehinta saattaa olla jopa 35€/kg; yleensä siellä 22-28€.
Ahvenen kohdalla tuohon pyöreän kalan painoon, kuten haukeenkin, tulevat sisälmykset. Ahvenen markethinta n 12-14€/kg, mutta fileeraussaanto jää tuonne 35-38%, johtuen esim suuresta päästä, jossa ei oikeastaan mitään hyödynnettävää. Näinollen ahvenfileen kilohinta pyöriikin siellä 28-34€/kg.
Seuraavana kalana ottaisin hauen, kilohinta marketissa n 10-12€/kg, kuitenkin painoon sisältyvät myöskin suolet. Hauen fileeraussaanto (ruodoton file) n 40% ja kun valmiin fileen hinta asettuu n 16-18€/kg, saadaan kuitenkin kohtuullinen filehinta.
Särkikalojen; särki, lahna, säyne, ....jne, niiden fileeraussaanto asettuu sinne 30% tienoille, ja särkikalojen hintavertailu; pyöreä kala/file, on mahdoton, koska tarjontaa kaupoissa ei ole. Ruodottoman särkikalan filehinnaksi voisin kuvitella n 10€/kg, välttämättä silläkään ei kauppa kävisi ennakkoluuloista johtuen.

Kalan todellinen hinta? Todellinen hinta määräytyy pitkälti sen mukaan, onko perkausjäämällä käyttöä. Muikku meillä käytetään 100%, samoinkuin särkikalat, perkausjäämät nimittäin kuivataan eläinravinnoksi. Sama koskee myöskin muiden kalojen eviä ja nahkoja.
Niin kuin ylläolevasta toivottavasti ilmenee, kalan hinta ei olekkaan niin yksinkertainen yhtälö kuin äkkiä luulisi, siis pyöreä kala vs file; monta seikkaa tulee ottaa huomioon.
Sanoisin, että emännän/isännän valintatilanne kalatiskillä pyöreän kalan ja fileen hintavertailuna ei olekkaan niinkään selkeä asia.
Ainoa helppo yhtälö on pyöreän muikun ja fileeratun muikun kohdalla. Se perkaussaanto kun on niin päivänselvä. 

7 kommenttia:

 1. Silakalla on hintaa,, Ostin tänäään Jouluksi silakkaa,, 2 kg maksoi 20 euroa??!!

  VastaaPoista
 2. Niinpä niin ja kysyitkö edes; trooli, rysä vaiko verkkosilakkaa. Laatuero on melkoinen. Kalalaatikon päässä nämä tiedot pitää löytyä.
  Olen käsitellyt tätä asiaa; pyyntivälineellä on merkitystä.
  Meillä myydään kuhafilettä 18,00€/kg, pyöreä kuha (harva ostaa); 10,00€/kg, pyyntituore muikku (verkkokalastettu), 6,00€/kg, tämmöisiä hintoja meillä ja saman päivän pyyntiä.

  VastaaPoista
 3. en tiedä miten kuhasta saa filettä yli 50%,satoja kuhia fileroinut enkä saa filettä kun 40-45% kalan painosta riippuen,isosta kuhasta prosentit pienenee

  VastaaPoista
 4. Joitakin kuhia myös fileeranneena; kyllä parikiloisesta jo 50% saa kun tekee tarkan työn. Isosta kuhasta olen kyllä saanut aina sen 50%.
  Nyt pitää muistaa, että en kuhan suolia tuo koskaan kotiin vaan verestän ja suolistan kalan aina veneessä; lakikin sen vaatii tehtäväksi veneessä koska minulla ei ole virallista elintarvikehuoneistoa käytössäni.

  VastaaPoista
 5. Tykkään silakasta hyvää hyvää oli tänäänkin .mutta liian vähän syön oikeastaan vain kalaa puolueesta asti ja järki pelaa ps olen 10 oppilas .myös kalassa mutta ei kalajutuissa niitä johtaa taas Halonen .

  VastaaPoista
 6. Tykkään silakasta hyvää hyvää oli tänäänkin .mutta liian vähän syön oikeastaan vain kalaa puolueesta asti ja järki pelaa ps olen 10 oppilas .myös kalassa mutta ei kalajutuissa niitä johtaa taas Halonen .

  VastaaPoista
 7. NO, TOISSAVUONNA TULI LAHNA, 4.5 KG. TÄNÄ VUONNA (2019) SÄYNÄVÄ, 2,060 KG. jOS EN UPPOA JÄIHIN, KATSOTAAN, MITÄ TULEE JÄÄN ALTA.

  VastaaPoista