torstai 13. kesäkuuta 2013

Kalaherkkuja lemmikeille.

Tässä sitä pakataan lemmikeille luksusherkkua; kuivattua kalaa. Särkeä, salakkaa, ahventa, lahnaa, kuoretta ja muutama muikkukin, vaikka erottelin suurimman osan muikuista paistokalaksi.
Kalat ovat alle 10cm pitkiä, 9mm verkolla pyydettyjä. Kannattaa huomioida kalojen ulkoasu, ehjiä kaloja siististi pakattuna ja joka purkki punnittuna.
Nykypäivän asiakas on tarkka lemmikkiensä herkuista, varsinkin kun valmiin tuotteen kilohinta on n 40,00€/kg.
Nämä kalat ovat tuoreeltaan kuivattuja, ei mitään lisäaineita. Kuivausaika on n 20 tuntia ja kalan vesipitoisuus on saatu n 10% lähelle. Siitäkin huolimatta saan raakakalasta paremman hinnan kuin muikusta tukkuun myytynä kalastaja saa. Muistaa pitää myöskin se seikka, että kalastaessani teen koko ajan ns hoitokalastusta.
Hoitokalastaja saa saaliistaan n 20snt/kg, jos sitäkään. Muikustahan maksetaan tukussa n 5,00€/kg ja hottamuikkua, sanotaan myöskin neulamuikuksi, sitä ei huoli kukaan. Minun mielestäni hottamuikkua parempaa kalaa saa etsiä.
Ei siis ole Suomessa vielä ruoka kallista kun villikalaa, esim hottamuikkua, viedään kaatopaikalle.
Muuten, tämä kuivattu kala kelpaa myöskin ihmisille jos päät ja suolet poistetaan ennen kuivausta. Tunti kuivasuolauksessa ennen kuivausta ja siinäpä Sinulla onkin kalatuote, joka säilyy paperipussissa, auringonvalolta suojattuna komerossa vaikka vuoden ja ylikin. Olen kokeillut ja kertaakaan en ole kuollut, saatikka sairastunut.
Kuivakalaa voi sitten käyttää esim laatikkoihin, keittoihin, kukon täytteeksikin kelpaa kunhan on tuhdisti silavaa kaverina. Kaikkia näitä olen kokeillut; nytkin saunakamarin ylähyllyllä on laatikko kuivakalaa, sopii kylmän oluen kaveriksi saunan jälkeen ja jopa ilman saunaa.
Me suomalaiset elämme aivan yltäkylläisessä maassa, mitä kalavarantoihimme tulee. Minkä ihmeen takia Suomeen tuodaan kaikenmaailman kuralammikoissa kasvatettuja pangasiuksia, tilapioita ja mitä niitä nyt onkaan.

1 kommentti: