perjantai 28. joulukuuta 2012

Talvikalastuksen haasteita.

 
Melkoisen vaarallisia ovat jäät tänä talvena. Kuvassa suhdeluvuksi puukkoni, 100mm terä ja kahva. Ei ole teräsjää kovinkaan paljon päälle 100mm:n. Puukko on muuten oma tekeleeni; Brusletton norjalainen terä (mielestäni ehkä paras mahdollinen kalastajan puukoksi, merellekkin). Kahva on poronluuta, suomalaista visakoivua, messinkiä ja nahkaa.
Terän kärki on muuten siellä jään alapuolisella osalla; teräsjäätä.

Uutta reikää tehty uuden verkkojadan saamiseksi jään alle.

 

Kalastaja pärjäilee talvellakin yksikseen; siitä juoksee naru vastakkaiseen avantoon, sitten verkko avannon reunalle ja narusta vedetään se takaisin syvyyksiin. Kalaakin tuli edes vähän, pari kaksikiloista ja yksi puolitoistakiloinen kuha. Poikkeuksellisesti minulla on tässä jadassa 55mm verkko; siikaa kun tekisi mieli. Saas nähdä huomenissa. On muuten mielenkiintoista lukea aina sillointällöin kalastajien mielipide, että ei talviverkkoja tarvitse kokea kuin muutaman päivän välein koska vesi on niin kylmää; no onhan se, eilinen mittaus, pintaveden lämpötila +3astetta. Kuitenkin, kuha kuolee vuorokaudessa verkkoon ja silloin verestäminen ei onnistu. Verestäminen välittömästi pyynnin yhteydessä on ehdoton kalan maun ja säilyvyyden takia. Valitettavasti tuolla kaupan tiskissä makaava kuha on aniharvoin verestetty, joskus kidukset katkaistu mutta kalastaja näkee heti, että vasta tukkurilla; ei ole verestetty.
Mateen kohdalla pätee aivan sama; en ole vielä koskaan nähnyt kalatiskillä verestettyä madetta. Made muuten on läpivuotinen herkku, ei mikään talven kala; mädin vuoksi talvinen made on saanut talvikalan maineen.
Madekatiskoitakin tuolla jään alla on jo muutama. Ihmeen hyvä kysyntä jo tähän aikaan mateesta, tukkurikin maksaisi kohtuullisesti, vaan menee tuo kaupaksi ilman tukkuriakin.

Ei se muuten kummoinenkaan lasti mönkijän päällä ole tämä talvikalastajan varustus. Takana kaira, jääsaha, lapio. Keltainen pytty on verkkokaluston(vaihtoverkot) kuljetusta varten. Sinisessä laatikossa kulkevat kalat jäätymättä ja kesällä viileinä. Sohjokauha verkkopytyssä tarvikepurkin kanssa. Etupäässä vetonaru ja rautalankakoukku nostonarujen saamiseksi jään alta. Varaköysi, 8mm mönkijän vinssin käyttöön, jos kiinni jäädään. Siinä kaikki; alle 500kg:n kokonaismassa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti