torstai 18. lokakuuta 2012

Ihan perinteistä kuivakalaa.

Tällä viikolla sitten toteutin ajatukseni perinteisen kuivakalan teosta. Tietoa sain, mistäs muualta kuin Eestistä. Katsokaahan hakusanat; vinnudus, kala vinnudus, Kalad suitsu sisse või räästasse kuivama!, särje kuivattamine.
Minäpä sitten perkasin särkiä, päät ja sisälmykset pois, suolaan; kerros suolaa astian pohjalle, sitten kalat, kerros suolaa jne. Merisuola maustettuna sokerilla ja tillillä, se toimii.
Tämmöistä se on se raaka-aine, perattu särki.
Tässä sitten maustesuolaa ja särkiä muovipytyssä. Täällä kalat pidetään vuorokauden verran ja huuhdotaan suola pinnalta pois ja ladotaan kuivausritilälle.
Kuivaus tehdään koneessa, tunti +50asteen lämmössä ja sitten pari vuorokautta +30 asteen lämmössä.
Tämän näköisiä ovat kuivatut särjet. Nauttimisresepti eestiläisittäin; kuuma sauna, kylmä olut ja suolasärkeä. On muuten maukasta.

Tämän näköistä on tuo kuivasärki kun on puukolla rapsuteltu suomut pois ja samoin evät. Eivät muuten tunnu ruodot yhtään nautittaessa. Onpa maailman maukkain pikkusuolainen kylmän oluen seurana.
Kuivakalalaatikkoani kun säilyttelen tuolla saunakamarin hyllyllä ja kun vaimo jo toista kertaa kysyi laatikon sisältöä: laitoin infotekstin kylkeen.
 

3 kommenttia:

 1. oletkos tätä kuivasärkeä tehnyt myyntiin asti? olisi mukava maistaa kyseistä tuotetta.

  VastaaPoista
 2. Joo, olenhan minä tuota kuivakalaa ihmisravinnoksikin tehnyt. Pääasiassa kuitenkin lemmikkieläimille. Jonkinverran minulla on tuota "karjalaista kälvikalaa" mutta vähän. Tarkoitus on tehdä lähipäivin tuota "normaalia" kuivakalaa, samalla kun kerään rapusyöttiä päiväannoksiin. Rapusyötti siis on tuommoista alle 10cm särkeä/salakkaa.
  Näinä päivinä olen kyllä keskittynyt ison ahveneen, ison lahnan pyyntiin; kuha kun on todella vaikeasti tavoitettavissa. No, pari viikkoa ja alkaa sitä kuhaakin tulemaan ja kalastaja pääsee "normaaliin päiväjärjestykseen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä kyllä. itselläkin alkaa pakkanen olla tyhjentymässä kun ei kolmeen viikkoon ole kerinnyt verkkoja liottaa eikä uistella. No ehkä viikonloppu asia korjaantuu. täytyt yrittää kuhaa verkottaa jostakin koska tein pari päivää sitten graavi kuhaa ja oli oikeinkin hyvää.

   Poista