tiistai 26. kesäkuuta 2012

Savustuksesta.

Lämminsavustuksessahan on kaksi tapaa; ikivanha perinteinen savustus (kuva yllä) ja metalliastiassa tapahtuva savustus ja tuli on savustustilan ulkopuolella.
Tästä perinteisestä, nyt jo hieman unohtuneestakin savustustavasta; minulla on kirja, August Mäkeläisen, kalastajan ja Mustialan silloisen Maanviljelys- ja Meijeriopiston kalanviljelyslaitoksen hoitajan v 1915 kirjoittama; Kalastajan kirja.
Sivuilla 149 - 161, käsitellään kalan savustusta hyvinkin seikkaperäisesti ja Mäkeläinen mm nimeää nykyisen savustussysteemin "savussa kiehuttamalla kypsentämiseksi". Molempia olen kokeillut ja voinpa sanoa, että miltei 100 vuotta sitten mainitut opit pätevät nykypäivinkin.
Ketä kiinnostaa, Mäkeläisen v 1950 kirjoittamaa kolmatta painosta saattaa löytyä.
Mäkeläisen oppien mukaan savustuspönttö rakennetaan kuvan esittämän mallin mukaan. Alla on tulipesä, sitten päällä on laudasta rakennettu savustuskoppi ritilöineen.
Mäkeläisen kertomilla systeemeillä olen suurimman osan kaloistani savustanut ja hyvää ja sopivan kuivaa kalaa on aina tullut (vrt kaupan vetinen tuote).


Viime vuosisadan alussa käytetty savustusuunimalli ns valmiista tarpeista, eli sillitynnyristä ja purkutiilistä koottu savustuslaite.

Myöhempää perua oleva, vartavasten rakennettu savustusuuni.
(Kuvat valokuvattu Aug Mäkeläisen kirjasta.
Kalan tuoreudesta Mäkeläinen mainitsee, että sen tulee olla ehdottomasti vasta vedestä nostettua.
Suolauksen suhteen tai oikeastaan suolasta hän kelpuuttaa vain Caditzin suolan, so Espanjan Atlannin puolelta saatava merisuola; 97,12 puhdassuolapitoisuus.
Suolausmenetelmistä; Mäkeläinen:
Lainaus on valokuvattu suoraan Mäkeläisen teoksesta.
Lämminsavustuksesta Mäkeläinen:

Kirjasta peräisin olevat tekstit ovat käsivaraisesti kännykkäkamaralla kuvattuja ja Aug Mäkeläisen tekstejä ja kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti