lauantai 17. maaliskuuta 2012

Rysät kuntoon.

Tässä sitten alkoi rysien tarkastus- ja kunnostusurakka. Kuvassa tyypillinen suomukalarysäni.

Rysän nieluosa, pitää virittää paikalleen, että näkee nielun asettumisen oikein ja pystyy tekemään korjaukset mahdollisesti venyneisiin nielulankoihin. Luonnollisesti paikattavaakin jonkinverran löytyy.


Aitaverkko, 10m pitkä, pitää myöskin tarkastaa; reikiä eikä langanpäitä saa sojottaa aidasta; kuha ja siika ovat hyvinkin varovaisia kaloja.
Tämmöisillä pyytimillä alkaa kevätkalastus, kokonaispituus n 14m ja pyyntikorkeus 1m, silmäkoko 26mm.
Saaliiksi tulee särkikalaa, ahventa, kuhaa ja haukea, siikojakin sillointällöin.

6 kommenttia:

 1. Tulipa törmättyä blogiisi ja luettue mielenkiintosia juttuja :) Itseä kiinnostaisi tuo rysäkalastus ja nyt olisi aika miettiä rysän ostoa. Alkoi mietityttää, että minkä kokoinen särki pysyy sisällä tuollaisessa 26 millisessä rysässä? Pitäisi hieman mökkijärvellä särkikantaa verottaa, kun se tuntuu runsastuvan vuosi vuodelta ja levät tuntuvat tästä tykkäävän :( Muutamia weke-katiskoja olen pitänyt ja kudun aikaa ne ovatkin hyvin tehokkaita ja muovilaatikollinen yhdestä katiskasta päivässä parhaimmillaan tulee. Tuo kivikankaan rantarysä olisi harkinnassa ja siinä on juurikin tuo 26mm solmuväli. Suurin osa särjistä joita katiskoilla on tullut pyydettyä ovat olleet noin 10 senttisiä.

  VastaaPoista
 2. Joo, tuo 26mm rantarysä minulla on oikeastaan ison särkikalan pyyntiä varten, 26mm silmä.
  Sitten minulla on yksi eestiläinen 2-päinen ankeriasrysä, 10mm kalapesä ja kokonaispituus 12,5m, korkeus 60cm. Pyytää pikkusärkeä rannasta joskus vähän liiankin hyvin. Ainoa haitta vaan on, että se pitää käydä ostamassa Viitanetiltä tuolta Tallinnan lentoaseman kupeelta.
  Kivikangas markkinoi myöskin samantyyppistä mutta vain 40cm korkeata rysää; hyviä kokemuksia siitäkin.
  Katiskoilla pyydän samoinkuin 10mm verkoilla tuota pientä särkikalaa miltei vuodet läpeensä. Menee purkkikalaksi ja myöskin savustettuna ja kuivattuna lemmikkieläimille ja aika hyvään hintaan.
  Oikeastaan, niinkuin kirjoitellutkin olen, kaikkea kalaa hyödynnän ja samalla tulee tuota hoitokalastustakin tehtyä.

  VastaaPoista
 3. Hienoa työtä kyllä teet. Tuo 40cm korkea ankeriasrysä ei mikään hirvittävän hintainen edes näyttäisi olevan, toisaalta ei se kovin korkeakaan ole. Tuollainen lahtirysähän olisi 10mm solmuvälillä aivan ihanteellinen särkien ja samalla salakoiden ja pienien ahventen poistoon, mutta amatöörihommiin ehkä kuitenkin hieman liian arvokas. Toisaalta se olisi varmasti pidemmän ajan investointi. No hetki vielä sentään jäiden lähtöön, niin ehtii saada tehtyä päätöksen rysän hankinnasta. Verkottaminen on todettu melko toivottomaksi, kun parissa tunnissa tulee verkko jo melko täyteen ja yöksi jos jättää, niin aamulla ei verkkoa veneeseen enää jaksa nostaa.

  VastaaPoista
 4. Lämpimimpään kesäaikaan laitan särkikalaverkot pyyntiin aamusella; väliveteen, illalla ylös, kalat paljuun ja prosessiin.
  Näin talvella verkon voi jättää pyyntiin yli yönkin, kuitenkin noita 10mm verkkoja käytän vain silloinkun tiedän, että seuraava päivä on lämpötilaltaa tuommoiset 0-pari pakkasastetta. Masokisti en ole.
  Rysät ja katiskat toimivat hepommalla; ei niin paljon "käsityötä", kuitenkin työtä se on ja raskastakin mutta minun systeemilläni kyllä palkoille pääsee.

  VastaaPoista
 5. Oletko Kalle kokeillut tätä kivikankaan myymää ankeriasrysää mateen pyynnissä? Itselläni olisi tarkoitus hommata niitä ensitalveksi, mutta käyttökokemuksia ei tunnu juuri keneltäkään löytyvän.

  VastaaPoista
 6. Enpä ole tuota Kivikankaan ankeriasrysää kokeillut. Minulla on Viitanetin valmistamia kaksipesäisiä rysiä, sillä erolla, että tuo ensimmäinen nielu on malliltaan kuin luokkirysä. Kivikankaan rysä taas on pyöreä. Viitanetin rysä toimii mateenpyynnissä erinomaisesti.
  Kivikankaalla on muuten erinomainen madekatiska tuo Ufo, se vaan pitää osata virittää pyytäväksi ja kyllä madetta tulee.

  VastaaPoista