sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Wanhoja reseptejä.

Nyt kun tuo pilkkikausikin on parhaimmillaa, saaliitakin ehkä saadaan; resepti menneeltä ajalta, ikivanhaa suomalaista ruokaperinnettä, ilman mitää eksoottisia krumeluureja.
Ahvenmuhennos.
- 1,250kg ahventa
- 1tl suolaa
- 4dl vettä
- 2dl maitoa
- 1rkl voita
- 2rkl vehnä- tai ohrajauhoa
- 2rkl hienonnettua persiljaa
- 2rkl hienonnettua ruohosipulia
Kalat suomustetaan, perataan ja huuhdotaan sekä asetetaan voideltuun kasariin kerroksittain; suolaa, persiljaa ja ruohosipulia väliin. Lämmin vesi kaadetaan kalojen päälle ja ne saavat hiljalleen kiehua kannen alla kypsäksi, n 15-20min.
Kalat nostetaan vadille ja peitetään, jotta ne pysyvät lämpiminä. Liemeen sekoitetaan maitoon vispilöidyt jauhot, saa kiehua n 10min, kaadetaan kalojen päälle.
Ne tarjotaan perunain kanssa.
Jauhon puutteessa voi suurustaa lientä panemalla 2-3 kuorittua perunaa kalojen sekaan heti kiehumaan pantaessa.
Samalla tavalla muhennetaan hauki.
Lahnahyytelö.
- 1kg lahnaa
- 1/2l vettä
- 2tl suolaa
- 2tl etikkaa
- tilliä
- 8 maustepippuria
Kala suomustetaan, perataan, huuhdotaan ja pannaan kiehumaan lämpimään veteen, etikka ja mausteet seassa.
Annetaan sen kiehua hiljalleen, kunnes kala on pehmeätä.
Kalanpalaset ja tilli asetetaan vuokaan tai syvään vatiin ja siivilöity liemi kaadetaan kalan päälle. Vuoka asetetaan kylmään paikkaan ja kun liemi on hyytynyt, kaadetaan se vadille ja tarjoillaan perunain ja piparjuurikastikkeen kera.
Samalla tavoin keitetään myöskin tuore säynäs.

Nämä reseptit ovat sanasta sanaan kirjoitettu Elin Sjöströmin kirjasesta "Sota-ajan keittokirja", julkaisuvuosi 1917. Kustantaja; Kansanvalistusseura. Painopaikka OY Kirjapaino Sanan vallassa, Kuopio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti