lauantai 26. maaliskuuta 2011

Erilaisista kalalajeista tietoutta

Kuha;
http://www.ahven.net/ksuunnitelmat/44.pdf
Kuha on ehkä eniten arvostamani kala. Sen huippuominaisuuksiin kuuluu mm se, että se on normaalisti lisääntyvä suomalaisissa vesistöissä, ei siis kulu energiaa, verorahoja istutustoimintaan, esiintyy pohjoisinta Suomea lukuunottamatta kaikkialla Suomessa. Siis todella suomalainen kala.
Siika;
http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/siika/
Villiä siikaa saadaan Suomessa ainoastaan sisävesiltä, jonkinverran merialueelta mutta siellä kovin vähiin käynyt.
Kaupan siiat ovat pääsääntöisesti istutuskaloja ja tuontikaloja mm Kanadasta.
Siikaa saa sekä mereltä; merialueella istutusten varassa ja pienet karisiikakannat uhanalaisessa tilassa. Järvialueelta, sieltä saa siikaa, joka on vielä kestävän kehityksen mukaista.
Järvisiika saattaa olla jopa kolmekiloista tai sitten parinsadan gramman luokkaa, tai jotain siltä väliltä, siis koko vaihtelee tosi paljon.
Peledsiika on istukaskala, joka lisääntyy luontaisestikkin, kasvaa 300g-1500g, vaellussiika on taas merialueelta makeisiin vesiin vaeltava siika, lähes istutusten varassa, voi painaa jopa 3-4kg, pohjasiika, lähinnä pohjoisten järvien kääpiöitynyt siikalaji, n muikun kokoinen, lisääntyy luontaisesti, karisiika, esiintyy vaellussiian tavoin lähinnä Pohjanlahden alueella, hieman vaellussiikaa pienempi, järvisiika, makean veden siika, kooltaan 1-3kg, luontaisesti lisääntyvä ja planktonsiika, suurinpiirtein edellisen kokoinen, lisääntyy luonnollisesti mutta istutetaan myöskin melko voimaperäisesti.
Ahven;
http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/ahven/
Ahven on kuhan ohella, ahvenkaloja molemmat, suosikkikalani. Villikala kuten kuhakin. Älkää muuten sekoittako Niilin ahventa, ahvenkaloihin, tuontikala niinkuin jo nimikin sanoo ja ei ole edes ahven. Puna-ahven lukeutuu taas syvänmeren kaloihin; ylikalastettu ja kalastusmenetelmät hyvin kyseenalaisia. Tuontikala.
Ahvenen valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana; paista, hauduta, savusta, kylmäsavusta, kuivaa....jne.
Oletkos maistanut ahvenfileistä tehtyä kalakeittoa, joka on ryyditetty mustalla Koskenlaskijalla?
Hauki;
http://www.fishfood.fi/index.php?pageid=410&aid=427&lang=fi
Aivan turhan aliarvostettu kala. Jos hauki ei maistu; vika on kokissa. Hauki on myöskin villikala, joka on todella ekologinen, ei juurikaan vaadi istutustoimia, helposti pyydettävä, valmistustavoissa pätee sama kuin ahvenessakin.
Lahna;
http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/lahna/
Minkä kirjoitin hauesta, pätee myöskin lahnaan; erityisen hyvää uunikalana ja on myöskin todellinen villikala, ei ylikalastettu.
Särki;
http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/sarki/
Todella aliarvostettu ja alikalastettu entinen arvokala. On ekoteko kalastaa ja käyttää ravinnoksi särkeä. Huippuhyvä ruokakala. Muutama vinkki; http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/S%C3%A4rki+tuo+kalojen+aatelinen/1135247003234 , http://www.jellona.net/ruoka/reseptit.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti