keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Kylmä-/lämminsavustus.

Kun  savustetaan kylmä-/lämminsavustusta, aina pitää olla kolme perusasiaa hallinnassa; savun tuotto, lämmön säätö ja lämmön tuotto.
Lämmön tuotto, paloprosessi, lämmön säätö, edelliset pitää olla hallinnassa ja lopuksi savun tuotto.
Varsinkin kylmäsavustuksessa lämmön tuotto/lämmön säätö, tulee erityisen hyvin olla hallinnassa. Savun tuotto ei niinkään merkittävää.
Kylmäsavustuksen alkuvaiheessa mm savustusmateriaalin kuivuminen on tärkeätä.
Lämpötilan säätö myöskin lämminsavustuksessa on tärkeätä, savustettava materiaali ei saa lämmetä liian nopeasti; optimaalinen savustuslämpötila on n 80 astetta.
Näihin kolmeen asiaan päästään vain riittävän teknisellä laitteistolla ja silloin ei tarvitse olla jatkuvasti pöntön ääressä valvomassa.
Näin sitä syntyy kylmäsavukalaa.

perjantai 1. maaliskuuta 2019

Savustuskalustoa uusiksi.

Tulipahan uusittua savustuskalustoa.

Kuvahaun tulos haulle sähkösavustin borniak
Kuva Kärkkäinen verkkokauppa.

Ylläolevan näköinen uusi savustin tuli hankittua; Bradley nimittäin sanoutui irti ja varaosana ennen ollut savunkehitin, sen valmistus lopetettiin ja tilalle tuli todella "halpismalli", joten Bradley sai jäädä sivuun.
Tämä Borniak on puolalaisvalmisteinen, 6-hyllyn kaappi ja lämpöteho 500W+110W savunkehitin. Siis maksimikulutus n 2,5A. Korkein kaapin lämpötila n 120 astetta. Savunkehitin toimii ruuvisyöttöisenä savustuspurulla ja säiliön tilavuus 2l ilmoitetaan riittävän n 8h toimintaan. Purun poltto tapahtuu kuten Bradleyssäkin, poltinlevyn päällä ja tuhka putoaa vesiastiaan.  Siis PAH-yhdisteitä ei juurikaan synny ja rasvapelliltä putoaa kaikki samaan astiaan.
Laitteen kapasiteetti on ilmoitettu 10kg lihaa/kalaa, siis riittävä.
Tätä Borniakia markkinoi ylivieskalalainen Kärkkäinen ja kyseinen malli on varustettu elektronisella lämmönsäätelyllä, siis tarkka, hintaa laitteelle tulee hieman yli 900€.
Alkusavutkin tuli jo otettua, muikkua; kaunista jälkeä tuli ja maukasta.
Joitain asioita tässä Borniakissa on toteutettu kuluttajan mielestä edullisesti; Bradleyn brikettien kulutus/hinta, huomattavan kallis. Borniakissa voi käyttää lähes kaikenlaisia savustuspuruja, siis aika edullista.
Katsellaan nyt, miten tuo Borniak sitten toimii.
Tämmöistähän sillä sitten tulee; muikkua, melko kookastakin mutta hyvältä maistui.
Totesin muuten savustaessa, että nuo "halpispurut" ovat aivan liian karkeita, syöttö tukkeutuu, tai ainakaan syöttö ei ole tasaista.
Vaihteeksi lohta savustumaan. Mausteena pelkästään ripus merisuolaa, BBQ-kastiketta ( santa Maria, BBQ fish)ja tuoretta tilliä. Kalamäärä, 2,4kg fileenä ja savustusaika kolme tuntia, lämpötila 85 astetta. Tuli mehevää ja maukasta.
Kala kääräistiin alumiinifolioon file kerrallaan jäähtymään ja "vetäytymään".
Kylmäsavustustakin sitten päätin kaluston osalta päivittää.
Savunkehitin. Pystysylinteri, joka täytetään savupurulla (karkeaa) ja sytytetään sivulla olevasta reiästä. Kuvan alalaidassa oleva pieni rasia; se ylipaineistaa palotilan ja metalliletkua myöden savu virtaa savunkehittimestä kaappiin.  Savunsyöttö on säädettävä. Kuvassa näkyvä metalliletku on siksi noin pitkä, että kokeilen, kesälämpötiloja silmällä pitäen kuinka pitkältä matkalta letku lämpiää ja paljonko. Kaapin lämpötila kun tulee olla alle 20 astetta. Ilmeni, että keskisuurella savusyötöllä letku lämpeni n 50cm:n matkalta. Kaapin lämpötila nousi +8 asteeseen 14 tunnin savustuksen aikana. 

Kaapin lämpötila on helppo tarkistaa käyttöpaneelissa sijaitsevalta digitaaliselta näytöltä.
Näin sitä savua pukkaa pönttöön. Kuvassa näkyy tuon letkun sisääntulon väljyys (korvausilma)


Tämmöistä siitä kalasta sitten tuli. Tein umpisuolauksen ennen savustusta 1 tunnin ajan. Herkullista tuli.
Tämmöinen leivänpäälys saattaisi maistua varmaan monellekkin.












tiistai 29. toukokuuta 2018

EU-määräykset, maakohtainen toteutuminen.

Tulipa ihan henkilökohtaisesti vierailtua muutama päivä sitten paljon hehkutetulla Tallinnan Kalaturgilla. Siellä tunnelma lauantaipäivällä oli kyllä ihan hieno; lämpötila + 23 astetta, merituuli hieman vilvoitteli.
Sisääntuloportti Kalaturgille
Tässä aivan normaali tapa myydä kalaa; huom, ei kylmälaitteita, ei jäitä, vain karkeata suolaa pyöreän kalan päällä.
Suitsukalaa, ei kylmälaitteita. Laatikotkin haalistuneesta väristä päätellen kohtuullisen iäkkäitä.
Hieno nälöala merelle suoraan Kalaturgilta.
Yksi kalastusaluskin sentään kaijassa.
Kyllähän miljöö mielestäni oikein hieno on; kuitenkin, toripäivä kerran viikossa lauantaina; pyöreä myymätön kala. Suitsukalaksi tietenkin ja viimeistään seuraavana lauantaina myyntiin ja ehkä vielä seuraavanakin tai sitten myydään marketin kalatiskiin.
En muuten koko alueella nähnyt kuin yhden sähköistetyn myyntivaunun.
Ilmiö on hyvin samanlainen kaikkialla kalan myynnissä toreilla ja markkinoilla.
Se kalan tuoreus;??
En kritisoi etelänaapurimme EU-säädösten tulkintaa, vielä heikompaa käytännöt ovat, mitä etelämmäs ja lämpimämpään mennään.
Suomessa vaaditaan katkeamaton kylmäketju; niinköhän tuontikalassa lienee, kotimaisessa säädökset ja noudattaminen ovat todella tiukat ja lipeäminen aiheuttaa melko helposti myyntikiellon.
Kalasytuskauteni alkaa poikkeuksellisesti parin päivän päästä; syynä tekniset ongelmat kuljetuskalustossa. Eiköhän se minunkin kalastukseni sentään vielä ala entiseen malliin.











perjantai 4. elokuuta 2017

Särkikalasäilykkeiden tekoon uusi laite.

Tämmöinen miniuuni tuli hankittua; hollantilaisvalmisteinen Bestron uuni. 800W ja lämmönsäätö 100 - 200 astetta, kellokytkimellä. Siis käyttö 3,4A, ei mitenkään paljon jos vertaa normaaliin sähköuuniin., n kolmannes ja lopputulos sama.
Pitihän sitä kokeilla; purkkiin särkiä ja öljyä ja sitten 120 asteen kuumennus kolme tuntia (Rexa-purkki).
Tuossa sitten lopputulosta; öljyä tuli liikaa mutta lämmitysaika paljon alle ohjearvojen. Kalasta tuli mureaa ja mehukasta, palat säilyttivät muotonsa. Siis entiset painekeitinarvot eivät oikein päteneet, eivät netistäkään löytyneet ohjeet. Testiannoksen tein käyttäen vain kalaa ja öljyä; ei mausteita. Rexa-purkin tarkastelu osoitti, että purkki sulkeutui todella tiiviisti (ilman työkalua ei auennut), kuten mainittu kalojen muoto säilyi, silti ruodot olivat pehmenneet aivan syömäkelpoisiksi.
Kuvassa uuni avattuna; pieni toki mutta kolme 0,4ltr Rexa-purkkia mahtuu. Ainut ongelma on, että kellokytkimen maksimiaika on vain 60 min; joten päiväsaikaan vain voi värkkäillä.
Kolme 0,4 ltr purkkia on riittävä, jos enemmän tarvitsen, uusi satsi.



perjantai 7. heinäkuuta 2017

Kalastusbyrokratiaa.

Viime viikolla sitten ELY-keskuksesta tuli kirje; kaikki kalastusveneet (ammattikäyttö) on rekisteröitävä. Mikäs siinä sitten auttoi. Tein ilmoituksen ja sitten tuli lisenssinumero ja rekisteritunnus.
Kyllä olisin pärjännyt ilman rekisteröintiäkin, no tulihan sekin sitten tehtyä.
Tuo tunnus KAL, tarkoittaa sisävesialusta ja numerotunnus lisenssin järjestysnumeroa.
Onhan siinä se hyvä puoli, että veneen identiteetti varmistuu, samoin omistaja; ihan mahdollisten varkaustapauksien vuoksi ja toivottavasti korottaa kynnystä varastaa vene.
Nyt sitten tämmöisellä pienkalastajalla on tuo rekisteröinti plus sen lisäksi kuukausittaiset saalisilmoituksen. Paperityötä riittää.

keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Päivitystä s-perämoottorijärjestelmääni.

Torqeedon alkuperäinen 2-lapainen potkuri sai luvan väistyä ja tilalle tuli suurempi 3-lapainen. Seuraus oli se, että nyt veneen nopeus lisääntyi 20% ja ei enää tarvinnutkaan käyttää 3-tehoa (2-teholla nopeus jopa hieman parempi kuin alun perin), siis akkukapasiteetti riittää pidempään; ei tosin kesken ole koskaan loppunut.
Nyt kun järjestelmälläni; aurinkosähkö, uistelumoottori ja päämoottori, on käyttötunteja kertynyt jo enemmänkin, aivan uskomattoman hyvä kombinaatio.

torstai 11. toukokuuta 2017

Uusi jääkone.

Tuli sitten hankittua uusi jääkone kun kyllästyin noiden "kylmä kallejen" kanssa pelailuun.
Tämmöinen, saksalaisen Klarsteinin markkinoima Login. Miltei sama kuin se vanha Princes, toivottavasti toimii pidempään.
Tässä tämä mekanismi, samalainen kuin Princes-jääkoneessa.
Testasin; seitsemässä minuutissa teki 9 kpl jääpaloja, tuotto prosyyrin mukaan 12kg/vrk.
Tarvitsen kerralla vain tuon korillisen, 300g/kalastuspäivä, joten kovin koville kone ei joutune.
Jäät ovat tuiki tarpeellisia näin kesän tullessa, että kylmäketju säilyy.
Testailin eilisen ja tämän aamupäivän ajan koneen toimintaa; valmistaa pienimmällä asetuksella juuri sopivan kokoisia jääpaloja.
Mielenkiintoinen asia muuten on tuon basketin täyttymishälytys; se perustuu lämpötilan laskuun. Anturi  näkyy ylläolevassa  kuvassa oikealla alhaalla. Kun kone toteaa säiliön olevan täynnä; toiminta keskeytyy kunnes olet tyhjentänyt säiliön ja sittenkin uusien palojen tekemiseen pitää kannen olla auki n 10 min, että lämpötila nousee.
Käsiteltävyydeltään ja ohjelmoinniltaan kone tuntuu tosi simppeliltä ja hintaluokkakaan (309,00€) ei mielestäni kallis.