Tässä on menossa lämminsavustus.
Savustettua naudan sisäpaistia.
Pitihän sitä laitteistoa vieläkin muokata, varsinkin kun se savukehitin piippu ei oikein toiminut; olisi vaatinet purkamisen ja puhdistuksen joka käytön jälkeen.
Rakensin yhdysputken kylmäsavulaatikon ja savutilan väliin, 110mm ilmastointiputkesta. Savunkehitin sitten kylmäsavulaatikon kylkeen. Kun savukaapin lämmöt sulkee pois ja savunkehitin toimimaan, Ulkolämpötila oli +18 astetta ja silti savu jäähtyi laatikossa ja yhdysputkessa riittävästi ja kaapin lämpötila pysyi alle 24 astetta, siis juuri optimi.
Lohta savustumassa
Lämminsavustuksessa pidetään kaapin termostaattiohjattu lämmitys päällä ja savuntuotto kuten kylmäsavustuksessa. Toimii, lämpötilan saa nostettua vaikka 120 asteeseen; optimilämpötila kuitenkin tulee olla n +85 astetta.
Siis nyt Borniak on säädetty siten, että tekninen rakenne on yläkuvan mukainen jatkuvasti ja säädöt hoidetaan sekä savugeneraattorista, että kaapin lämpösäädöista.
Testisavustukset ovat valmistuneet ja kaikki toimivaa.
Aika nopeasti nuo tekniset laitteistot saa mieleisekseen ja toimivaksi; eihän minulla mennyt kuin runsaat 25 vuotta ja voin sanoa, että kaikenlaista on tullut kokeiltua, jääkaappikylmäsavustuksesta lähtien.ProQ hiilisavustin/grilli.
Kuva Savustintukku oy
Savustuksessa kun on kaksi koulukuntaa; hiilisvustus ja kaasu/sähkösavustus.
Hiilillä savustavat arvostavat esim lihansavustuksessa sitä kun lihan pintaan muodostuu palokaasuista ja noesta ns barkkia, pinta mustuu. Juuri tähän mustuneeseen pintaan sitten muodostuu noita PAH-yhdisteitä, savustuksen ongelma, samalla kun huolimaton savustajasaattaa pilata tuotteen maun liialla savulla, jolloin liha maistuu kitkerältä.
Kuva Savustintukku oy.
Kuvan savustin on täysin puukäyttöinen; savu sekä lämpö tuotetaan lehtipuulla.
Loppuyhteenvetona sanoisin, että kaikilla savustimilla päästään harjoittelemalla hyvään, osilla savustimia erinomaiseen lopputulokseen. Harjoitus tekee mestarin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti