perjantai 1. maaliskuuta 2019

Savustuskalustoa uusiksi.

Tulipahan uusittua savustuskalustoa.

Kuvahaun tulos haulle sähkösavustin borniak
Kuva Kärkkäinen verkkokauppa.

Ylläolevan näköinen uusi savustin tuli hankittua; Bradley nimittäin sanoutui irti ja varaosana ennen ollut savunkehitin, sen valmistus lopetettiin ja tilalle tuli todella "halpismalli", joten Bradley sai jäädä sivuun.
Tämä Borniak on puolalaisvalmisteinen, 6-hyllyn kaappi ja lämpöteho 500W+110W savunkehitin. Siis maksimikulutus n 2,5A. Korkein kaapin lämpötila n 120 astetta. Savunkehitin toimii ruuvisyöttöisenä savustuspurulla ja säiliön tilavuus 2l ilmoitetaan riittävän n 8h toimintaan. Purun poltto tapahtuu kuten Bradleyssäkin, poltinlevyn päällä ja tuhka putoaa vesiastiaan.  Siis PAH-yhdisteitä ei juurikaan synny ja rasvapelliltä putoaa kaikki samaan astiaan.
Laitteen kapasiteetti on ilmoitettu 10kg lihaa/kalaa, siis riittävä.
Tätä Borniakia markkinoi ylivieskalalainen Kärkkäinen ja kyseinen malli on varustettu elektronisella lämmönsäätelyllä, siis tarkka, hintaa laitteelle tulee hieman yli 900€.
Alkusavutkin tuli jo otettua, muikkua; kaunista jälkeä tuli ja maukasta.
Joitain asioita tässä Borniakissa on toteutettu kuluttajan mielestä edullisesti; Bradleyn brikettien kulutus/hinta, huomattavan kallis. Borniakissa voi käyttää lähes kaikenlaisia savustuspuruja, siis aika edullista.
Katsellaan nyt, miten tuo Borniak sitten toimii.
Tämmöistähän sillä sitten tulee; muikkua, melko kookastakin mutta hyvältä maistui.
Totesin muuten savustaessa, että nuo "halpispurut" ovat aivan liian karkeita, syöttö tukkeutuu, tai ainakaan syöttö ei ole tasaista.
Vaihteeksi lohta savustumaan. Mausteena pelkästään ripus merisuolaa, BBQ-kastiketta ( santa Maria, BBQ fish)ja tuoretta tilliä. Kalamäärä, 2,4kg fileenä ja savustusaika kolme tuntia, lämpötila 85 astetta. Tuli mehevää ja maukasta.
Kala kääräistiin alumiinifolioon file kerrallaan jäähtymään ja "vetäytymään".
Kylmäsavustustakin sitten päätin kaluston osalta päivittää.
Savunkehitin. Pystysylinteri, joka täytetään savupurulla (karkeaa) ja sytytetään sivulla olevasta reiästä. Kuvan alalaidassa oleva pieni rasia; se ylipaineistaa palotilan ja metalliletkua myöden savu virtaa savunkehittimestä kaappiin.  Savunsyöttö on säädettävä. Kuvassa näkyvä metalliletku on siksi noin pitkä, että kokeilen, kesälämpötiloja silmällä pitäen kuinka pitkältä matkalta letku lämpiää ja paljonko. Kaapin lämpötila kun tulee olla alle 20 astetta. Ilmeni, että keskisuurella savusyötöllä letku lämpeni n 50cm:n matkalta. Kaapin lämpötila nousi +8 asteeseen 14 tunnin savustuksen aikana. 

Kaapin lämpötila on helppo tarkistaa käyttöpaneelissa sijaitsevalta digitaaliselta näytöltä.
Näin sitä savua pukkaa pönttöön. Kuvassa näkyy tuon letkun sisääntulon väljyys (korvausilma)


Tämmöistä siitä kalasta sitten tuli. Tein umpisuolauksen ennen savustusta 1 tunnin ajan. Herkullista tuli.
Tämmöinen leivänpäälys saattaisi maistua varmaan monellekkin.












1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää! Itselläni myös samankokoinen borniak, mutta en meinaa millään saada riittävää savun makua.
    Pidätkö venttiiliä minkä verran auki savustuksen aikana?

    VastaaPoista