maanantai 1. elokuuta 2016

Rapujuhlaa 2016.

Niin se rapukausi 2016 alkoi 21.7.2016. Tietenkin heti alussa mukana. Nykypäivän ravustus ei ole enää sitä samaa kuin oli nuoruudessani kuutisenkymmentä vuotta sitten; rapuonkia, rapuliippejä ja suppilomertoja. Nämä pyydykset vaativat aktiivista ravustusta, joten siellä joen/järven rannassa oltiin yömyöhään kokuvälit nuotiolla makkaraa paistellen. Pyydykset koettiin 1/2 tunnin välein.
Nykyisellään ravustuksessa ei ole sitä hohtoa kuin silloin kauan sitten. Tehokkaat merrat  mahdollistavat kokemisvälin kerra vuotokaudessa, jopa kaksi vuorokautta. Syöttinä reilusti särkikalan palasia.
Testasin; saalis yhdessä vuorokaudessa oli 1,7 rapua/pyydys, kahden vuorokauden saalis oli myöskin n 1,7 rapua/pyydys. Siis pyydys piti ravut sisällään ja tehokkaasti, aivan toisin kuin menneen ajan esim suppilomerrat.
Alla pari vuotta sitten hankkimiani Fladen-mertoja, 80cm pitkiä ja 50cm korkeita. Talvella hyvä mademerta.
Tämän kauden ravut näyttävät noin kahden viikon periodilla keskimääräistä kookkaammilta, joskin pieniä viimevuotinen prosentti. Ylösnostoon kelpuutan vain yli 12cm ja isommat.

Uusittu rapukeitokseni kolmeakymmentä rapua varten;
- 6ltr vettä (iso kattila)
- 0,5ltr tummaa 5,6% olutta
. 5-6 sokeripalaa
- 6dl merisuolaa
- 1rkl piparjuuriraastetta
- reilusti kukkivaa tilliä
Ravut lisätään kiehuvaan liemeen yksi kerrallaan ja painetaan pinnan alle läviköllä. Kun rapujen pyrstö raouttuu kilvestä, ovat ravut kypsiä.
Kattila pois liedeltä ja annetaan olla n 20 min. Ravut nostellaan pois liemestä ja asetellaan toiseen kattilaan (iso), kylmää vettä päälle ja annetaan veden hiljalleen juosta kattilaan kunnes ravut ovat jäähtyneet.
Sitten on vuorossa joko syöminen tai pakastaminen. Rapu kestää pakastimessa näin valmistettuna neljästä kuuteen kuukautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti