torstai 3. syyskuuta 2015

"Roskakalasta" herkkua...lemmikeille.

Suomen vesissä kun kalaa riittää; roskakalaakin, vaikka en sitä nimikettä oikein hyväksy. Tuota pientä kalaa minulle tulee oheissaaliina muikunpyynnin yhteydessä. En pistä kompostiin, vaan kuivuriin ja kuivaan +40asteen lämmössä ja puhallin poistaa kosteata ilmaa kaapista. Tästä tulee oivallinen kuivakalaherkku lemmikeille.
Kuivakala pakataan 100g pusseihin myyntiä varten, kilohinta n 30,00€/kg. Kala on kuivattu alle 10% kuivuuteen, siis vettä alle 10%. Kuivaus kestää n 36 tuntia.
Kala punnitaan, jokainen pussi ja ennen punnitusta vielä lajitellaan, pienet ja isommat erikseen.
Vakuumilaitteessa imetään pussista ilma pois ja näin kala säilyy vaikka vuosia. ei pysty imemään kosteutta.
Tässä sitten myyntivalmista kuivakalaa, siisteissä pusseissa. Näin tulee hyödynnetyksi järviemme sitä vähemmän arvokastakin kalaa. Meillä valmistetaan omasta pyytämästämme kalasta kuivakalana; pasuria, ahven+särkikalat (pienet), kuivakalasiivua, kuoretta, kalarouhetta, kuivattuja kalannahkoja (fileerausjäämä), kuivattua pienen lahnan/sorvan filettä. Kaikki kelpaa myyntiin.
Pienistä särkikaloista ja ahvenesta tehdään purkkikalaa omaan pöytäämme.

2 kommenttia:

 1. Kiitos ensiksi sinulle saamastani palautteesta blogissani ja tämä ns vähempiarvoisen kalan käyttö on kyllä loistava juttu! Ja jos tämänpäivän ''vapaa-ajan kalastajilla'' olisi aikaa ja näkisivät hieman vaivaa hyödyntää saamaansa saalista kuten te teette, niin johan nousisi kalan arvostus suuresti. Ja tämä kalan kuivatus on kyllä loisto juttu. Itsekin mielistynyt kuivatun hauen maukuun. On näet ihan mieletömän hyvää naposteltavaa. Hakkaa mennen tullen ne sipsit ja kaiken maailman nakut, joita kaupan hyllyssä meille tarjotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin huomasit, kommentoin muuten blogiasi. Tästä avauksesta jäi vähän vahingossa pois tuo seikka, että käytän myöskin meidän taloudessa tuota särkikalaa ja pääosin kuivattuna ruuaksi. Oppini olen saanut tuolla Eestin puolella(voblan valmistus), se on siellä lähes joka marketissa saatavilla.
   Ei ole ruoka vielä Suomessa kallista kun särkikala ei kelpaa suomalaisille.

   Poista