torstai 15. toukokuuta 2014

Pyöreän kalan säilytyksestä...kauanko kala on tuore?

Myymälöissä ilmoitellaan monasti tuoreesta kakalsta, vaikka kala silminnähden ja aistihavainnoin saattaa ainakin näyttää epäilyttävältä.
Kauanko siis kala on tuore?
Hyvä linkki asiaan, ja yleensäkin kalankäsittelyyn on seuraava;
http://www.ahven.net/v2_tiedostot/2.pdf
Siis avainsana tuoreuden takaamiseksi on nopea kalan tainnuttaminen, verestäminen ja sisäelinten ja kidusten poisto. Tämän jälkeen katkeamattomaan kylmäketjuun ja säilyvyys on muutamia päiviäkin. Eviran suosituksissa jopa seitsemän päivää, mikäli em toimenpiteet on tehty huolella. Entä tehdäänkö ja toimitaanko sitten näin?
Edellisten seikkojen lisäksi esim kalan kovakourainen käsittely lyhentää säilyvyysaikaa huomattavastikkin. Ajatelkaapa troolin perään survoutuvia muikkuja ja kun troolin perä vielä nostetaan ylös vedestä...!
Nuotasta ja rysästä kala otetaan haavilla ja näinollen huomattavasti hellävaraisemmin.
Omassa pyynnissäni olen pyrkinyt kyllä noudattamaan em ohjeita mahdollisimman hyvin.

 Yllä kuvattu veneeni 60l Polarcooler kylmälaukku. Talvisaikaan suojaa jäätymiseltä ja venekaudella verestän kalat hetkeksi veneen turkille ja sitten laatikkoon suojaan auringonpaisteelta. Ennen rantaantuloa suolistan vielä kalat. Kesäaikaan laatikon pohjalla on jäärouhekerros ja mittausteni mukaan lämpötila pysyy 0-+1, niinkauan kuin jäärouhetta on.

Kotona varastolla kalat siirretään 120l Polarcooler astiaan jäärouheeseen ja näin kalat säilyvät myyntikuntoisena 2-3 päivää. Yleensä kala on myyty jo pyyntipäivää seuraavana päivänä. Laatikossa on neljä sulkusalpaa ja näinollen se toimii paremmin kuin yksikään jääkaappi/vastaava.
Pakastettava kala fileoidaan pyyntipäivänä. Muutamia kaloja pakastan (asiakkaan toive) kokonaisina. Se on perusteltua siksi, että mitä vähemmän kalaa "puukotetaan", sen paremmin se säilyy. File ei jäitettynäkään säily kuin päivän, ehkä kaksi, tosin viranomaisten mukaan 4-5 päivää.
Pieni jääkone on nykypäivin melko halpa investointi; 2-400€ ja sinulla on jäitä käytössäsi aina kun tarvis on. Esimerkiksi minun käyttämäni kone tuottaa 25-30kg vuorokaudessa ja se riittää minulle.

3 kommenttia:

 1. Hyvin näyttää kuha sielä liikkuvan,oletko pohjaverkoilla vai välivesipyynnillä saannut? Mistä olet jääkoneen ostanut,itse en löydä mistään muutakun sika hintaisia jäähilekoneita tai liian vähän(12-15kg/vrk) tuottavia jääpalakoneita.

  VastaaPoista
 2. Pohjaverkoilla olen tähän asti pyytänyt. Nyt tuntuu jo kala olevan niin yläpaulan tuntumissa, että huomenissa kait osa verkoista väliveteen.
  Tuon jääkoneen ostin pari vuotta sitten huutokaupasta, sitä ennen rimpuilin tuommoisella kotikoneella ja pärjäsihän silläkin mutta kyllä tuo jääkapasiteetin tuplaantuminen helpotti hommaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä tietää vähän paremmin tosiaan kauanko kala pysyy tuoreena ja kuinka. Me myös olemme suunnitellet että hommaisimme pakkauskoneen, niin saisi sitten vakuumiin. Tuo jääkone on kyllä kätevä. Uskon että meiltäkin sellainen saattaa tuttavapiiristä löytyä, mutta tottakai omaan sellaiseenkin voisi investoida.
  https://fi.multivac.com/fi/pakkauskoneet-ja-ratkaisut/pakkausratkaisut

  VastaaPoista