lauantai 26. lokakuuta 2013

Kuhasta miltei kaikki talteen.

Muutama kuukausi sitten tuli mieleeni kokeilla; paljonko kalasta tosiasiallisesti pystyy hyödyntämään. Yllä kaksi kuhaa 1,5kg ja 1,1kg. Veitsenä vasemmalla Victor inoxin fileerausveitsi; mielestäni yksi parhaimmista.
Normaali fileen poisto, sitten yleensä jää tuohon ruodon päälle ihan kohtuullisesti vielä lihaa ja hyvällä veitsellä sen pystyy ottamaan talteen. Sitten irroitetaan ns anopinfile; tätä muuten kalakauppias ei suostu/ei osaa tehdä.
Siinä sitten anopinfile irroitettuna ja ruodot poistettuna; oikealla file ja vas ruodot.

Sitten kuhan paras pala; poskiliha. Peittoaa maukkuudessaan kaiken kalanlihan. Harva vain osaa hyödyntää sen. 
Tässä sitten perkauksesta jääneet varsin lihakkaat osat. Nämä laitetaan höyrykattilaan; pohjalle 2cm vettä, kypsennetään ja lihat irroitellaan liemen sekaan. Liemi purkkiin ja pakkaseen. Kalakeitto syntyy sulattamalla pakaste, lisätään hienonnettua sipulia, vähän merisuolaa ja pippuria. Lisätään kuivatilliä ja sitten viipale, n 5mm mustaa koskenlaskijaa. Kypsennetään ja kahden hengen kalakeitto on valmis.
Nuo jääneet ruodot laitoin lihamyllyyn 8mm suutin ja jauhoin karkeaksi massaksi; kuivatin kuivurissa ja kanat kiittelivät.

Sitten jäi vielä nämämä nahat; kuivasin kuivurissa ja joutuivat myyntitiskilleni lemmikkieläinten herkuksi. Kuhasta 1,5 kg, jäi kiduksia ja suolia n 300g. Mielestäni aika hyvin hyödynnetty kala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti