tiistai 3. syyskuuta 2013

Uusi savustuslaite

 
Tulihan sitten hankittua tuo sähkösavustin. Perusteluna se, että sähkösavustimella tuo prosessin hallinta on mahdollisesti helpompaa ja ehkä lopputulos laadukkaampaakin?
Vasemmanpuoleinen siis jäi kylmäsavustukseen, siihen aivan mainio.
Siispä toimeen. Savustuspurut laatikkoon, purua n 1dl, hieman hunajaa päälle ja sitten kalan allaolevaan astiaan 1tlk olutta. Tämän jälkeen lämmönsäätö ja savustusajan säätö. Arvoina käytin; 97 astetta lämpö ja savustusaika 1,5kg:n kuhalle 1,5 tuntia.
savuluukun pidin kiinni ensimmäisen puolen tunnin ajan ja sitten täysin auki. Tulosta kun katseli uunissa valmiina, ei hassumpaa.
 

 
Lopputulos sitten ylläolevan mukainen ja maku, mehukkuus kertakaikkiaan loistava. Aika hyvä aloitus laitteen jatkokäyttöä ajatellen. Kalan suolasin miedosti ja käärin alumiinifolioon ja päälle leivinpaperi. Sitten paketin kääntelyä 10 min välein, jotta sulanut suola leviäisi koko kalan alueelle.
Riittävän tilava sähkösavustin on kyllä hieno laite, noista savustusputkiloista ja pikkulaatikoista en kyllä paljon perustele, vaikka edullisia ovatkin.
Teknisiä tietoja: Vastus 650W, siis liian iso kylmäsavustukseen.
                           Neljä tai oikeastaan viisi hyllyä kaloille, isoille hyllyille (4kpl) 
                           mahtuu n 50cm kala.      
                          Pinnat terästä, etuovi harjattua terästä. Ovi lasiluukulla.
                          Laitteen päälläolevasta paneelista säädetään lämpötila ja kypsennys-
                          aika. Lämpötila nousee hetkeksi valitusta 97asteesta n 110 asteeseen ja
                          vastaavasti alittaa 92 asteeseen. Ei siis haittaa savustusta.
                          Purua voi lisäillä sivullaolevasta purukaukalosta.
Laitteen keskimääräinen myyntihinta n 250,00€ ja maahantuoja merkille Mustang, on Natural Tampere. 
 
Vähän blogini aiheesta poiketen...mutta kuitenkin.
Lihatuotteet eivät oikeastaan tähän blogiini kuulu mutta kun olen myöskin intohimoinen lihajalosteiden itsevalmistaja ilman mitään e-koodeja, menköön tämä ja kun nimenomaan on kyse uudesta savustuslaitteestani.
Siis raaka-aine Eestistä tuotu, "veise välifile" eli naudan sisäfile, kilohinta 16,20€/kg.
Fileen laitoin suolaliemeen; 2l vettä, 1,5dl merisuolaa, keitetään ja jäähdytetään.
Sitten filepalat n 0,5kg/kpl liemeen ja 12 tuntia.
Senjälkeen palat kuivataan ja sivellään hunajalla. Laitetaan savustimeen, sisälämpömittari isoimpaan palaan ja allaolevaan höyrystysastiaan Gozel tummaa olutta, siis sitä tsekkiläistä pukkiolutta.
Lämpö säädetään 90 asteeseen ja savustusaika 7 tuntia.
Leppäsavupurua poltin täyteen ja kytketään sähköt.
Kahden tunnin kuluttua täytetään poltin uudestaan ja sitten seurailemaan lihalämpömittarin näyttämiä.
Noin seitsemän tunnin kuluttua sisälämpö pitäisi olla 72 astetta.
Liha ulos savustimesta ja aluminifolioon ja viileään paikkaan lepäämään.
Vuorokausi jääkaapissa ja sitten kelpaa sivallella leivän päälle siivuja.
 

 

26 kommenttia:

  1. Mikäs on maksimiaika savustella tuolla sähkösavustimella? Voiko siihen laittaa vaikkapa 10 tuntia, minkä esim. kokonainen kassler vaatii savustamista? Oletko kokeillut tehdä isoja lihakimpaleita siinä?

    VastaaPoista
  2. Enpä nyt muista mikä olikaan se maksimiaika. 10-15m tuntia kuitenkin olen lihaa savustanut ja muistaakseni pitempiinkin aikoihin kellossa olisi varaa. Isojakin 2-3kg lihakimpaleita olen savustanut; hyvin on onnistunut.

    VastaaPoista
  3. Olen miettinyt kyseisen savustimen ostoa, sopii hyviin rivitaloon koska avotulen käyttö vaatii aina vääntöä taloyhtiön kanssa. Possun savustus olisi etusijalla. Jos savustusaika on vaikka 6h niin laitan alussa sen 60 gr lastuja kuten käyttöohje sanoo mutta miten siitä eteenpäin? miten tiedän että tarvii lisätä lastuja ja kuinka paljon? kerran tunnissa sen 60gr vai miten ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat savustimeni sopivat tietyin edellytyksin rivitaloon. Uusin savustin parhaiten koska siinä savun hallinta on parempi. Yleensä lihaan ja kalaan käytetään liikaa savua. Se alun vajaat 100g riittää koko savustuksen ajan. Suolattu liha kuivataan huolellisesti ja siihen upotetaan paistomittari.
      Liha uuniin ja lämpötila 90 astetta. Tunnin kuluttua pudotat lämpötilan 65asteeseen. Kun sisälämpötila lihassa on n 70 astetta, paisti on valmis.
      Liiallinen savun määrä aiheuttaa helposti kitkeryyttä lihan pintaan.
      Lämpö hoitaa kypsennyksen ja savu aromikkuuden.

      Poista
  4. Tarkoitus ostaa se uudempi digitaalinen Mustang. Minulla kokemusta vain semmoisesta "pönttösavustimesta" missä savustin kalaa ja siinä savustuslastut paloi puolessa tunnissa joten lihan savustukseen se ei olisi sopinut. Tässä lastut pysyy ilmeisesti alhaisemman lämmön takia käyttökelpoisena koko savustuksen ajan eli vaikka sen 5-6 tuntia? kiitos hyvistä ohjeista jos näin kaikki onnistuu olen laitteeseen varmasti tyytyväinen ja vesi kielellä odottelen että pääseen kokeilemaan, hikkoripuu sopii ilmeisesti hyvin possun ja kanan savustukseen? Lähden tästä samantien ostoksille, mukavaa alkukevättä blogin pitäjälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savustin tuli kotiin ja sisäänajoa tänään suoritin. Lämpötilaongelmia tuli heti eteen, jos laitan lämpötilaksi 88-90 niin savustin menee reilusti yli ja jää vaeltamaan 100-106 välille. Täytyy heti huomenna soittaa maahantuojalle ja selvitellä asiaa...

      Poista
    2. Joo, niin se teki minullakin. Mittailin oikeat lämpötilat erillisellä mittarilla ja tein ns "korjaustaulukon". Se vaeltelu on normaalia termostaatin toimintaa näissä laitteissa, sellainen 5-8 astetta johtunee tuosta vastuksen hitaasta jäähtymisestä/lämpenemisestä. Yksilöerojakin laitteissa saattaa olla.

      Poista
  5. Minulla oli kokeiluaikana tavallinen ja digitaalinen paistimittari uunissa ja siinä ei isoa heittoa ollut siihen mitä kone näytti, eroa tuli suuntaan tai toiseen riippuu millä korkeudella mittari oli, mutta tosiaan ongelma oli siinä että saavutettu lämpö oli noin 10 astetta korkeampi kuin asetettu lämpö, senkin kanssa tulee toimeen eli säädän kunnes toivottu lämpö saavutetaan.
    Kokeilin ihan huvikseen millaisessa lämpötilassa vanha Opa pönttösavustin savustaa ja sain tulokseksi 160 astetta.

    VastaaPoista
  6. Nyt on muutama satsi savustettu ja jos asian oppii niin hyvää tulee. Tunti sitten laitoin ekan satsin lihaa, itelle rasvaisempaa ja puolisolle enemmän lihaista ja muutama isompi broilerin koipireisi samaan satsiin. Broilerin siivet tuli erittäin hyvät. Kun on tottunut vanhaan savustimeen niin alussa on vaikea omaksua näita savustusaikoja kun vanhassa ne olivat 30-50 min. Siivet olivat noin 2.5 tuntia, alussa 95-105 ja viimeisen puoli tuntia 125(tekee pinnasta tummanruskean, ei kuitenkaan rapeaa koska rapeus kuuluu grillaukseen) niin lopputulos oli kaikkien maistajien mielestä loistava. Tärkein väline isompien palojen kanssa on mielestäni lämpömittari, kala 55-60, kana 75 ja sianliha 75-80 niin pitäisi lopputulos olla hyvä ja ei tarvi hirveästi miettiä kauanko savustaa, jos mittari näyttää oiekan lukeman on liha valmis :) halvin digitaalinen mittari oli mustassa pörssissä 7.90

    VastaaPoista
  7. Tuli hankittua itsellekin kyseinen laite ja nyt huolena on, että kestääkö tuo ohjauselektroniikka pakkasessa säilytystä? Täällä pohjoisesssa kun käväsee välillä -30 ja yli astetta. Ei viittis rivitalossa pirttiinkään haisevaa kaappia nostaa :)

    VastaaPoista
  8. Kyllä se kestää kunhan et sitä taivasalla pidä. Minulla tuo on ollut saunan terassilla; kolme seinää, suojapussi päällä. Viime talvena pakkanen kyllä sinne -28astetta kipusi muttei mitään vahinkoa aiheuttanut. Talvellakin muutamat kerrat savustelin melko rapsakassakin pakkasessa ja hyvin toimi.
    Laite tuntuu kaikenkaikkiaankin tosi toimivalta, saa sitten nähdä jatkossa.

    VastaaPoista
  9. Kiitos vastauksesta! Katettu terassi minullakin on ja tarkoitus savustella läpi talven.

    VastaaPoista
  10. Mitenkäs savustus tällä laitteella kerrostalon parvekkeella?

    VastaaPoista
  11. Kyllähän se niin on, että, olettaisin ainakin, vähäinenkin savu, jopa g
    rillistä tuleva saattaa aiheuttaa erimielisyyksiä naapuruston kanssa.
    Bradleyn tuottama ns poistosavu on aika vähäistä mutta kuitenkin savua. Savua on vaikeata ohjailla minnekkään edes ns imurilla.
    Mustangin savumäärä, on vielä isompi, johtuen oven saumoista tulevasta savusta.
    Kyllä se valitettavasti niin lienee, että tuo savustaminen kerros- ja rivitaloissa aika vaikeata on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee savusteltua kalaa viikottain kerrostalon alimmalla parvekkeella ja kyllähän siitä joku tai jotkut ovat valittaneet mutta minkäs mahdat. Jos jotakuta haittaa 30min savustus kerran viikossa niin voi voi. Jos homma olisi päivittäistä niin ymmärrän ja siksi sitä en niin usein teekkään.

      Poista
  12. Tuli savustin hankittu mut laitoin astiaan vettä ja kalasta tuli vetistä. Eihän normaali savustuksessa vettä tarvii tai sit laitoin liikaa vettä. Muuten kalasta tuli hyvää. Pikku hienosäätöö niin kyllä se siitä. Merilohi filettä savustin.

    VastaaPoista
  13. Ei tuohon Mustangiin normaalisti vettä laiteta; tuo astia on ns rasvapelti.
    Varsinkaan rasvainen kala ei tarvitse vettä.
    Minulla on toinenkin savustin Bradley Original Smoker; siinä tarvitaan vesiastia brikettien sammuttamiseksi (automaattisyöttö). Molemmilla tulee oikein hyvää savutuotetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä kuha ohjeessa oli olutta niin ajattelin vettä kokeilla. Hyvää oli mutta vetistä.
      Kyllä se siitä iloksi muuttuu..

      Poista
    2. Siinä kuha ohjeessa oli olutta niin ajattelin vettä kokeilla. Hyvää oli mutta vetistä.
      Kyllä se siitä iloksi muuttuu..

      Poista
  14. Amatöörin töppäilyä. Miten lihan savustuksessa tarviiko kosteutta.Näppärä peli kun sinuksi päästään.

    VastaaPoista
  15. Lihan savustuksessa on ratkaisevaa; lämpötila, raaka-aine, rasvaista, tai ei.
    Perusperiaate on, mahdollisimman matala lämpötila ja pitkä savustusaika. Kilosta lihaa/kalaa et saa maukasta ja hyvää tunnin savustuksella. Lasken yleensä kilo/2 tuntia, mielellään enemmän oli sitten kala tai liha ja lämpötila ei saisi nousta yli 110 astetta savustimessa. Lihalämpömittaria varsinkin lihan savustuksessa tulisi käyttää.

    VastaaPoista
  16. Amatöörin töppäilyä. Miten lihan savustuksessa tarviiko kosteutta.Näppärä peli kun sinuksi päästään.

    VastaaPoista
  17. Suola lapaa kokeeksi savustin ja muuten tuli hyvä mut leppäpuru antaa kitkerää makua vaikka sitä en paljoo käyttänyt. Jätkät savusaunassa palvanneet ja saavat lihaan tasaisen tummuuden koko matkalle. Mitä ne siellä polttavat ? Saako jostain tilaamalla parempaa purua ja purus sekaan en sokeria laittanut kuten kalan kanssa käyttänyt tai hunajaa

    VastaaPoista
  18. Suola lapaa kokeeksi savustin ja muuten tuli hyvä mut leppäpuru antaa kitkerää makua vaikka sitä en paljoo käyttänyt. Jätkät savusaunassa palvanneet ja saavat lihaan tasaisen tummuuden koko matkalle. Mitä ne siellä polttavat ? Saako jostain tilaamalla parempaa purua ja purus sekaan en sokeria laittanut kuten kalan kanssa käyttänyt tai hunajaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon Mustangin savustimen poistin jo pari vuotta sitten. Lakkasi toimimasta.
      Nykyisin minulla on tuo Bradleyn savustin. Uskomattoman hyvä.
      Jos Mustanginisi toimii;sopinee hyvin lyhytaikaiseen savustamiseen; tuo purujen säätö ei sitten niinkään helppo.
      Bradleyn automaattisyöttö mahdollistaa monien tuntien savustamisen, jopa 6-10 tuntia ilman valvontaa ja lämpötilan säätö potentiometrillä helppo.

      Poista
  19. Toimii tuo mut uusi pelihän tuo vielä. Mustangissa ainakin klo aika riittää. Mitä nakkasin aikaa niin 14 tuntia laitoin. Kitkeryyttä oli lihassa vähän liikaa. Pitäs jotain parempaa purua keksiä.

    VastaaPoista