perjantai 1. maaliskuuta 2013

http://yle.fi/uutiset/kuva_madantyneesta_rysasta_raivostutti_kalastusharrastajat/6517332
Olen aina ollut sitä mieltä, että hoitokalastuksessa katiska ja rysä ovat parhaat; eivät tuhlaa muita kaloja, kuten trooli ja nuotta.
Nyt muuttui mieli; Kotkalainen kalastaja oli päiviksi jättänyt rysänsä tyhjentämättä, viranomaiset pehmentelivät asia(ELY-keskus ja RKTL).
Kun kalastaja saa särkikalasta 0,46€/kg, tuon esimerkkirysän päiväsaalis olisi ollut n 500-800€! Ei kelvannut kun kalaa tuli niin paljon=rahaa tuli niin paljon.
Troolari saa silakasta n 0,20€/kg, menee minkkitarhoille. Muikusta saa kalastaja n 19€,
Olen usein kritisoinut hoitokalastusta; hankitaan pikkuvesille trooleja ja nuottia, kun
olisi pärjätty esim isorysällä/paunetilla. Tämä on eräänlaista "hyvävelijärjestelmää" kalastusalueen taholta ja osakaskunnat maksavat.
Tämä hoitokalastus ja koekalastus, ovat selkeästikkin muodostuneet selväksi bisnekseksi. Mm Nordic-verkko on aivan soveltumaton vesistöihin, joissa syvyys on yli 10m, lisäksi ko verkon silmäkoon maksimi on vain 55mm, leveys 2,5m. Koekalastusverkon tulisi olla vähintäänkin 60m pitkä ja osioiden 5m, korkeus tulisi olla min 3m.
Kuinkahan paljon kalastajan tulisi saada, jotta kokisi päivittäin pyydyksensä?
Sitten tämä neulamuikku;  http://yle.fi/uutiset/herkullista_neulamuikkua_tuotantoelaimille_ja_monttuun/6332650
Kukaan ei halua, koska ei viitsi puhkoa. Henkilökohtaisesti neulamuikku on minulle herkkua, iso muikku ei niinkään.
Mihin tämä meidän kalatalous oikein onkaan menollaan?
Mielestäni meidän kalastajien tulisi tuottaa tuoretta kotimaista kalaa kuluttajille. Jos esim särkikala tuotteistetaan, niinkuin olen itse tehnyt; kelvollinen hinta silläkin kun ei myy tukkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti