sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Särjestä savukalaa

Siispä särkeä kun sain, pitihän sitä uutta savustuslaitetta testata; josko särjestä saisin sellaista savukalaa, kuin olisin suunnitellut. Päätin tehdä melko miedosti maustettua kalaa savustimellani ja koostumukseltaan melko kuivahkoa.
Niinkuin kaikki kalastajat tietävät; savukalaa ei ole helppoa saada kiinteänä ja samalla mehukkaana.
Tässä kalat päät ja sisälmykset poistettuina, kuivattuina ja molemmin puolin öljyllä siveltyinä.
Savustuksen suoritin siten, että ensimmäinen tunnin, savustin oli täysin suljettuna. Purujen päälle kuusi sokeripalaa ja lämpö aivan minimiin.
Runsaan tunnin kuluttua avasin savustimen päältä höyrynpoistoluukun, lämpö edelleenkin samana kuin aloitettaessa.
Runsaan kahden tunnin kuluttua aloituksesta, tarkistin kalojen värin, väri kertoo savustuksen voimakkuuden, laitoin kalat talouspaperin päälle astiaan.
Kuivasuolasin kalat perulaisella ruususuolalla ja päälle ripaus sitruunapippuriseosta.
Kalat saivat olla tunnin verran voipaperilla ja sanomalehdellä peitettynä terassilla; savun maku ja mausteet imeytyvät, kalan maku tasaantuu. Sitten edelleen jääkaappiin yli yön ja aamulla maisteltavaksi.
Hyvää ja herkullista tuli.
Savustajan kannalta tässä uudessa savustimessani on parasta se, että kun prosessin opiskelee, laite saa olla täysin yksikseen sen ensimmäisen tunnin ja sitten höyrynpoistoluukun avauksen jälkeen lopun ajan. Kaasun säätämiseen ei koko aikana tarvitse puuttua.
Parhaat suolat kalan valmistuksessa ovat perulainen tai Himalajan ruususuola sekä Atlannin rannikon merisuola.
Hyvä tuoremausteseos on myöskin tuoreesta nokkosesta ja ruohosipulista tehty silppu ja sitä voi käyttää runsaasti. Perattujen kalojen kastikkeena maustamaton smetana ja siihen ruohosipulisilppua, hieman voimakasta sinappia ja aivan vähän sitruunaa. Sekoitetaan ja eipä sitten tarvitakkaan enää kuin keitettyja uusia perunoita; höyryssä keitettyjä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti