perjantai 16. joulukuuta 2011

"Talvisäätä" ja kalankäsittelystä.

"Talvisää"
Tämän näköinen tänään suosikkijärveni.

Puro, josta järveni vedet laskeva alavirtaan. Normaalioloissa vedensyvyys on alle 10cm.

Havaintoasema:
Tuorein säähavainto: 17.12.2011 8:00 Suomen aikaa
Lämpötila0,7 °CKosteus93 %
Kastepiste-0,6 °CItätuulta6 m/s
Paine992,7 hPaPilvistä(8/8)
Näkyvyys20 km
Ehdin rantajäihin saada muutaman katiskan ja mateita tuli, mätiäkin senverran, että joulupöydän mätiherkut ovat turvatut; madekaviaaria ja savunmakuista mätiä, valkosipulin, pippurin ja suolan kanssa maustettua ja tarjoiltaessa smetanaan sekoitettuna.
Nyt ovat vedet sulina, toki veneen saisi takaisin vesille mutta kun muutaman päivän sisään on pikkupakkasia luvassa; pidetään sitten taukoa.

Kalankäsittelystä.
Tuommoinen kalankäsittelyartikkeli osui silmiini etelänaapurin tiedostoista.
http://www.fishinginfo.ee/go/fi/articles/23
Artikkeli sisältää tältä osin paljonkin uutta tietoa varmaankin monelle, löysin sieltä itsekkin muutaman kiinnostavan yksityiskohdan. Kalankäsittely ja kalatuotteiden valmistus on havaintojeni mukaan Eestissä huomattavasti suomalaisia edellä. Ilmankos meilläkin menee tonneittain kalaa naapuriin jalostettavaksi, suomalaisia kalankasvatusyrityksiä, kalastusaluksia ja kalankäsittelylaitoksia on useita naapurin omistuksessa.
Kiisket ja simput ovat Suomessa aivan syyttään vuosikymmenten aikana vaipuneet ei toivotuiksi saaliiksi, ilman käyttöä. Vähän sama koskee kuorretta. Se on iso vahinko. Henkilökohtaisesti olen näistä valmistanut kotikäyttöön herkullisia liemiä, säilykkeitä ja kuorreesta mm kuivakalaa ja savu-/kuivakalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti