sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kalan ostaminen

Kaikkihan eivät luonnollisestikkaan pysty itse kalastamaan; siis kalanostajan vinkeiksi, koskien kotimaista villikalaa.
Kun olet aikeissa ostaa kalaa, katso ensimmäiseksi ns pyöreän kalan kohdalla, onko kala verestetty; siis tuoretta verta katkaistuissa kiduskaarissa, kiduskaaret helakan punaisia. Ellei, älä osta; minkinrehua. Tämä koskee ns kookkaita kaloja.
Pikkusiiat, muikut ja silakat/kilohailit; ota kala talkasuomujen(viimeisen eväparin kohta), kohdalta käteesi, jos kala "nöyrtyy", siis taipuu mutkalle enemmän kuin 90astetta, jätä ostamatta.
Jos esim kuhafile on normaali lautaselle mahtuva; se on alamittaisesta kuhasta kotoisin.
Onneksi monet esim torikauppiaat, myyvät ulkopuolelta tukun ostamaansa kuhaa ja se on usein kunnollista.
Suhtaudu kriittisesti ns puhkottuun muikkuun.
Jos kalan pinnalla on limaa; jätä ostamatta. Tuore kala on pinnaltaan kirkasta; värit selviä.
Marketeista tuskin saat tuoretta kalaa. Usein satoja kilometrejä kuljetettua ja vuorokausien vanhaa. En ostaisi.
Jos tunnet esim paikallisen ammattikalastajan; sinulla saattaa olla mahdollisuus saada hyvänlaatuista kotimaista kalaa kohtuuhintaan.
Kun puhutaan kalasta; unohda norjalaiset/chileläiset kassilohet, korkeintaan kotimainen kirjolohi voisi olla vaihtoehto. Kuitenkin, muista; kasvatettuun kalaan dumpataan väriaineita, antibiootteja jne, todella paljon.
Molemmat vaihtoehdot saastuttavat luontoa todella paljon. Sama koskee siikaa ja nieriää kuin monia muitakin kasvatettuja kaloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti