keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Taas kerran savustamisesta.

Todella pienen muikkuerän savustaminen.
Tämmöinen pieni muikkuerä, 1/2kg pikkumuikkua joutui kohteekseni ja kokeiltavakseni.
Valmistelin muikut normaalisti puhkomalla mutta päät pois(menevät pikkuisen kiehauttamalla, siis päät ja suolet meidän Mokalle tai kanoille). Huuhtelin, merisuolaa vähän ja lisukkeeksi kuivattua tilliä. Käärin puoleksi tunniksi leivinpaperiin.
Savustimeni kun on kohtuullisen kookas; 8kg kalaa kerralla, laitoinkin nyt vain vajaan ritilällisen muikkuja.
Halusin kokeilla pienen erän valmistamista samalla metodilla kuin miltei täysi savustin.
Nostatin siis lämmön ilman savua n 60 asteeseen, sitten savut tulemaan ja lakiventtiili pieneimpään asentoon. Jäin odottelemaan.
Savustuksen alkuperäinen ideahan on lihan/kalan säilyvyyden lisääminen. Nykypäivin savunmaku on lähinnä aromaattinen.
Kalat valmistuivat puolitoista tuntia lämmössä, maksimissaan 100 astetta kokoajan tuotettiin savua.
Sitten suljin savuntuoton ja lämmön; hetki jäähtymistä ja kalat alumiinifolioon "vetäytymään".
Kyllä noista alle 10cm:n mittaisista muikuista (kaikki pikkukalat kelpaavat) saa matalalla lämmöllä ja savulla sitten ruhtinaallisen herkullista nautittavaa.
Näköjään juurikaan tuolla kalamäärällä ei ole sanottavaakaan merkitystä lopputulokseen. Nyt kyllä käytin täyden savustimen (pieni muikku), kahden tunnin sijaan puolitoista tuntia; juurikin pienen kalamäärän takia.
Todella hyvää lopputulosta tuli, ei liian tummaa, sopivan savunmakuista ja johtuen yksinkertaisesta maustamisesta; kala maistui kalalta.
Kyllä kalan savustamisessa maltti on valttia.


 

5 kommenttia:

  1. Terve. Aina yhtä rautainen blogi tämä. Päivityksiä vaan lisää.
    Viitsisitkö arvioida monta kiloa muikkua ja vaikka haukifilettä tuohon Stanleyn savustimeen kerralla mahtuisi? Hiukan on alkanut mietityttämään että pitäisikö sitä tuollainen hankkia..

    VastaaPoista
  2. No, minä laskeskelin sillätavoin, että, perushyllyille (4kpl) mahtuisi tuommoiset 3kg ja kun tuplataan hyllyt; se on mahdollista, sitten n 6-7kg.
    Muikun savustuksessa todellakin tuo lämpötila 100astetta on passeli.
    Savustusbrikettinä olen käyttänyt; ensimmäinen leppää, sitten toinen katajaa ja taas leppää, sitten katajaa....jne.
    Muikut olen puhkonut normaalisti ja ripotellut merisuolaa päälle; sekoittanut ja antanut olla n puolisen tuntia. Kalat ritilöille ja sitten olen ripotellut hieman kuivattua tilliä pintaan.
    Ritilät uuniin ja kun lämpötila on ollut n 60astetta, olen käynnistänyt savustuksen. Ennen savustusta yläluukku täysin auki ja sitten savun myötä pienimmilleen.
    Kaksi ja puoli tuntia muikuille on ollut hyvä aika; tulee sellaisia mukavan rapeita, siis pikkumuikusta ja seuraavasta. Se, ken odottaa savukalasta, varsinkin pienestä kalasta, että sen pinta tulisi olla tuommoinen kuparinruskea...ei päde. Hyvä savustusaste, väriltäänkin muikussa on tuollainen hieman rusehtavaan vivahtava. Muikussa ei se väri ole tärkein, vaan se hieno savuaromi. Kaupassa olevat savusilakat; siihen on käytetty kemiallista savustusväriä ja siitä lopputulos.
    Isosta muikusta (+15cm) en oikein välitä, se kun ei tule sellaiseksi mehukkaan rapsakaksi. Sitä tietenkin pitäisi kesällä kokeilla; varmaan hyvää siitäkin saisi. Nyt vain viime syksystä lähtien olen keskittynyt tähän pienempään nuotta- ja verkkomuikkuun.
    Tuo lämmönsäätely tuolla Bradley originaalilla pitää ihan itse kokeilla. Minun laitteessani noin puolisäädöllä se 100 astetta on kohdillaan; epäilempä, että jokaiseen laitteeseen erikseen pitää oppia nuo säätöhommat.
    Savustuslaite itsessään on aivan mainio. PAH-yhdistelmiä ei tule, kiitos briketinsyöttöjärjestelmän ja savustuksen lopputuloskin on aina sellainen miellyttävän savuarominen, ei kirpeä.

    VastaaPoista
  3. Tervehdys. Tämmöinen keskustelu sattui tulemaan vastaan kun etsin tietoa bradley smoker original mallista. Eli tarkoitus ostaa tommonen laite. Kylmäsavustus kiinnostaa tuossa laitteessa, oletteko kokeilleet(lihaa tai kalaa) jos ostan kylmäsavulaatikon niin vaatiiko se vielä sen savugeneraattorin että kylmäsavustus onnistuu. Itse olen tehnyt pari vuotta ks kalaa vanhanajan menetelmällä mutta se ei harmillisesti ole enään mahdollista muuton myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin tuon bradleyn ilman savugeneraattoria tässä vaiheessa vielä.
      Kuitenkin nyt on tarkoitus hankkia se kylmäsavugeneraattorikin lisäksi; se mahdollistaa kylmäsavustuksen myöskin kesäaikaan.
      Päätöstä lisäsi sekin vielä, että kesäisin savustin (ks) tuolla jääkaappisavustimella. No, se tuli tiensä päähän ja vahvisti päätöstäni myöskin ks-generaattorista.
      Ks-generaattorihan muodostuu siitä kylmäsavulaatikko/letkuyhdistelmästä; siihen lisätään vain jo laitteessaoleva savugeneraattori. Molempia laitteita saa ostaa erikseen ja sen letkun voi liittää mihin tahansa kookkaaseen laatikkoon, jolla pidättelee savua.

      Poista
  4. Kiitos tiedosta. Nyt olen juuri matkalla ostaan kyseistä mööpeliä. Mielenkiinnolla kyllä odotan että pääsen huomen aamulla laittaan muutaman ks kirjolohen testiin. Varmaan vie aikansa että löytyy oikeat asetukset että alkaa homma toimimaan.

    VastaaPoista