lauantai 18. heinäkuuta 2015

Ravustus alkaa ti 21.7. klo 12.00

Nyt pantiin ravunpyydykset uusiksi; hankin tuommoisia Fladen-mertoja, 55x80cm. Erittäin hyvin säädettävät nielut, 10mm solmuväli, tukeva rakenne. Odotan paljon uutuudelta.
Ajatukseni on "syöttää" merta sekä leivällä, että syöttikalalla. Ajatuksena saada uusia syöttejä kuin myös rapuja samalla kertaa. Saas nähdä.
Olisi todella kätevää saada uudet syötit ja saalisravut samasta pyydyksestä. Mielestäni se on mahdollista merran erittäin suuren tilavuuden ansiosta.
Samoilla merroilla, paikkoja vaihdellen sitten loppukesästä voisi saada isompaakin särkeä ja luonnollista kuitenkin sitä pienempääkin. Särki on arvokala.
Talvella särjellä syötitettynä uskoisin pyytimestä olevan madeloukuksikin.

Kalankäsittelyvälineitäni.

Veneessä olevat välineet. Alimpana "verkkonaskali" kalan irroittamiseen. Seuraavana Fiskarsin kalasakset. Mora steinles Frost; kalapuukko(lähes ruostumaton). Ricu. Näillä välineillä hoidetaan veneessä kalan verestys, avaus ja puhdistus. Kalasakset ja Ricu ovat miltei samanarvoiset monitoimityökalut, tuo Moran kalapuukko taas on isojen kalojen verestämistä ja kidusten irroittamista varten.

Kalan jatkokäsittelyvälineistöäni. Fileerausveitsi Vicktor inox, Fileerausveitsi Sanelli, Pikkukalojen käsittelyyn ja suomustamiseen pikkuveitsi. Kalapiikki, Marttiini. Timanttiteroitin ja teränoikaisuun puikko.
Kalankäsittelyn teen aina puisella, laminoidulla teak-laudalla, joka ennen jokaista käsittelykertaa öljytään. En koskaan käsittele kalaa ns nylon-laudalla. Tutkimusten mukaan puinen alusta kerää kaikkein vähiten bakteereja ja se ei tylstytä työkaluja.
Kaikenlaisten kalojen käsittelyyn ja veneessä perkaukseen ovat ehdottomasti laadukkaat ja hyviksi koetut työkalut perustavaa laatua oleva tekijä.


RICU.


Tämmöinen tuote tuli hankittua kalastusvälineistööni. Vaikutti teoriassa hyvältä; kolme työkalua samassa ja kelluva. Kuitenkin, laitetta mainostetaan virheellisesti kalankäsittelytyökaluna jos myöskin perkausvälineenä.
Käyttöohje meni näin: 1. suomusta 2. verestä 3. avaa 4 puhdista ruumiinontelo.
Jo, yllämainittu ei osoita kovinkaan hyvää kalankäsittelytietämystä siihen nähden mitä hyvään kalankäsittelyyn tulee. Verestä, suomusta (jos tarpeen), avaa ja puhdista; nämä toimenpiteet pienkalastajan tulee määräysten mukaan tehdä veneessä. Varsinainen kalankäsittely (kuten fileeraus) tehdään siihen hyväksytyssä tilassa, hyväksyttyjen tilojen puutteessa kala myydään eteenpäin jäitettynä.
Takaisin Ricuun; kyllä idea on kovinkin käyttökelpoinen, verestys ei vähänkään isommalla kalalle (yli 1kg), oikein toimi; kalasakset toimivat yhtä hyvin, avausterä toimii mutta ohjeistuksessa kehoitetaan avaamaan  kala kiduksista peräaukkoon päin, järjestys on toinen. Peräaukosta kiduksiin päin toimii kyllä hyvin tuommoisella pienehköllä kalalla kuten kuha1-1,5kg, isompaan tarvitaan kalasakset kidusten ja suolien lopulliseen poistoon. Kalan puhdistukseen työkalu toimii oikein hyvin. Suomustukseen en ole oikein kokeillut kuin särkeen; pikkusärkeen liian iso työkalu.suomustuslusikka on hyvä pikkukalaan, tai sitten pikkuveitsen hamarapuoli.
Kaikenkaikkiaan runsaan parinkympin työkalu puoltaa paikkaansa, tosin kalasakset (esim Fiskars) täyttävät myöskin yhden työkalun kriteerit mitä kalankäsittelyyn veneessä tulee, iso plussa tulee myöskin siitä, että työkalu on kotimainen ja se, että se kelluu, toisinkuin kalasakset.
Kyllä Ricu puoltaa paikkaansa veneessä, ehdottomasti mutta perkuupöydällä se lienee asettuvan luokkaan toimiihan se.
Kyllä se Ricu siellä kalapaattini peräpeilin koukussa roikkuu ja vaikka kirjoitinkin ensituntemukseni ylläolevalla tavalla; kaikesta huolimatta, uskoisin lisäkäytön hieman parantavan kokonaiskäsitystäni. Kalamiehethän ovat tunnetusti konservatiiveja.