keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kuhan, siian ja muikunkin pyynti alkoi.

Aamuvarhaisella siinä kuha-/siikaverkkoni kokemista odottelemassa. Verkot; 5m korkeat ja 65mm silmällä, 60 metriä jata. Nyt sitten se varsinainen kalastus taas alkaa, kun kuhan kutu on ohi. Tuli muutama kuha harvoista verkoista.
Pankaahan merkille verkkojen, välivesiverkot, 1,5m kohonarujen varassa. Ei luulisi tyhmemmänkään ajavan jadan päältä.

Sitten tuli kolmimetrisestä verkosta, 9mm, kolme metriä korkea, 30 pitkä, muikkuakin toista kiloa. Pikkuista särkikalaa luonnollisestikkin mutta kun meillä ei mikään kala mene hukkaan, muikut päättyivät ruokapöytään n neljä tuntia ylösnoston jälkeen. Näin tuoretta kalaa et saa marketista, et torin kalakauppiaaltakaan, kalastajalta ehkä.
Kyllä kotimainen villikala on herkkua, kuitenkaan tuoreena on vaikea saada, kyllä se kaupan kala normaalisti on ollut kuivilla jo vähintäänkin puoli vuorokautta, yleensä paljon enemmän. On se muikku muuten arka kala, harva sitä kuolinjäykkänä puhkomiseen saa. Kuolinjäykkyys muikulla alkaa n neljä tuntia ylösnostosta ja sitten alkaa pehmitä. 
Se muuten tuo muikku on tosi vaikea löytää kun parvet ovat pienimmillään. Nämä löytyivät n 2m kohonarujen kanssa 25m syvänteen päältä.   
Meillä näyttäisi nykyisin tuo muikku olevan n 10-13cm pitkää, siis parasta mahdollista ruokakalaa. Töitä se vaan teettää, varsinkin verkkojen tyhjentäminen ja muikun erikseen lajitteleminen mutta kyllä kannattaa.
Tarkkana saa olla myös ylösnostossa; jokainen kuhan poikanen on huomattava siinä vaiheessa, että pystyy päästämään pois.
 
 

torstai 13. kesäkuuta 2013

Kalaherkkuja lemmikeille.

Tässä sitä pakataan lemmikeille luksusherkkua; kuivattua kalaa. Särkeä, salakkaa, ahventa, lahnaa, kuoretta ja muutama muikkukin, vaikka erottelin suurimman osan muikuista paistokalaksi.
Kalat ovat alle 10cm pitkiä, 9mm verkolla pyydettyjä. Kannattaa huomioida kalojen ulkoasu, ehjiä kaloja siististi pakattuna ja joka purkki punnittuna.
Nykypäivän asiakas on tarkka lemmikkiensä herkuista, varsinkin kun valmiin tuotteen kilohinta on n 40,00€/kg.
Nämä kalat ovat tuoreeltaan kuivattuja, ei mitään lisäaineita. Kuivausaika on n 20 tuntia ja kalan vesipitoisuus on saatu n 10% lähelle. Siitäkin huolimatta saan raakakalasta paremman hinnan kuin muikusta tukkuun myytynä kalastaja saa. Muistaa pitää myöskin se seikka, että kalastaessani teen koko ajan ns hoitokalastusta.
Hoitokalastaja saa saaliistaan n 20snt/kg, jos sitäkään. Muikustahan maksetaan tukussa n 5,00€/kg ja hottamuikkua, sanotaan myöskin neulamuikuksi, sitä ei huoli kukaan. Minun mielestäni hottamuikkua parempaa kalaa saa etsiä.
Ei siis ole Suomessa vielä ruoka kallista kun villikalaa, esim hottamuikkua, viedään kaatopaikalle.
Muuten, tämä kuivattu kala kelpaa myöskin ihmisille jos päät ja suolet poistetaan ennen kuivausta. Tunti kuivasuolauksessa ennen kuivausta ja siinäpä Sinulla onkin kalatuote, joka säilyy paperipussissa, auringonvalolta suojattuna komerossa vaikka vuoden ja ylikin. Olen kokeillut ja kertaakaan en ole kuollut, saatikka sairastunut.
Kuivakalaa voi sitten käyttää esim laatikkoihin, keittoihin, kukon täytteeksikin kelpaa kunhan on tuhdisti silavaa kaverina. Kaikkia näitä olen kokeillut; nytkin saunakamarin ylähyllyllä on laatikko kuivakalaa, sopii kylmän oluen kaveriksi saunan jälkeen ja jopa ilman saunaa.
Me suomalaiset elämme aivan yltäkylläisessä maassa, mitä kalavarantoihimme tulee. Minkä ihmeen takia Suomeen tuodaan kaikenmaailman kuralammikoissa kasvatettuja pangasiuksia, tilapioita ja mitä niitä nyt onkaan.

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kaikenlaista kalaa.

Seesteinen järvenselkä alkukesäisenä aamuna.
Kalaakin tuli, lahnoja puolentusinaa +1,5kg:n painoisia, pari haukea, pari kuhaa ja kiloinen made.
Made on erittäin herkullinen fileerattuna ja savustettuna. Tänäänkin madefileet ja lahnat savustettiin heti tuoreeltaan. Hauet tarvittiin tänään kuivakalaksi. Kuhatkin otin, koska molemmat olivat kutunsa jo tehneitä naaraita.
Särkeä tuli katiskoista melkoisesti ja kanatkin saavat särkipuuroa, = keitetään särjet ja sekaan liotetaan kuivattua leipää.
Helteet näkyvät jo vaikuttavan kalojen liikkumiseen, pintavesi alkaa todellkin lämmetä tuntuvasti; sen näkee pikkukalojen tuikkeina tyynellä ilmalla.
Kyllä meikäläisillä kalastajilla kelpaa; kauniit kalaisat vedet, pyytäjä saa edullista runsasvalkuaista ravintoa ja ei tarvitse noihin "kassi- ja lammikkopossuihin" turvautua.
Ken kalastaa aikoo, näin kesäisin pelkällä ongellakin, halpa väline, saa melko nopsaan ruokakalat pöytään, edellyttäen, että osaa käsitellä ja valmistaa saaliinsa.
Tuolla markkinoilla tapasin virolaisen, suomeen muuttaneen maanviljelijän ja kalastajan; ihmetteli meidän vapaata ja helppoa kalastuslainsäädäntöämme. Lähes kaikilla mahdollisuus kalastukseen. Eestinpuolella ei näin ole. Esim verkkokalastus useilla verkoilla on vain ammattikalastajien oikeus, täällä mahdollista lähes jokaisella. Saaliidensa määrääkin tämä tuttavani jaksoi päivitellä, kalaa tulee kun vain osaa pyytää.